duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiFondul Suveran devine o nouă jucărie politică în mâna lui Dragnea

Fondul Suveran devine o nouă jucărie politică în mâna lui Dragnea

Fondul Suveran încalcă recomandările departamentelor din ministerele avizatoare şi devine o nouă jucărie politică în mâna lui Dragnea, spune parlamentarul PNL Lucian Bode. 
Prin forma aprobată şi publicată în Monitorul Oficial, actul normativ de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii încalcă recomandările făcute de departamentele de specialitate din cadrul ministerelor avizatoare!

„Îi solicit Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să facă public acest punct de vedere care a fost doar parţial însuşit.În continuare regăsim în forma publicată în Monitorul Oficial a Ordonanţei un regim derogatoriu de la prevederile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, precum şi ale OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă”, spune deputatul Luciaa Bode.
Astfel, prin derogare de la prevederile Legii 31/1990 (art 15312) mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere are o durată de 5 cu drept de reînnoire, ceea ce încalcă reglementările Legii 31/1990 care stabileşte foarte clar faptul că ”durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului şi ai consiliului de supraveghere, este stabilită prin actul constitutiv, ea neputând depăşi 4 ani”.
De asemenea, prin derogare de la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, primii membri ai Consiliului de Supraveghere se numesc temporar de către acţionar prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care reprezintă Statul ca acţionar, iar Consiliul de Supraveghere numeşte Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.

Fondul Suveran, o jucărie politică

Prin eludarea prevederilor celor două acte normative, FSDI devine o sinecură pentru membrii fideli ai PSD-ALDE! Criteriille care vor sta la baza numirii primilor membri ai structurilor de conducere, vor fi mai degrabă de ordin politic, iar decizia va sta strict în pixul ministrului!
Mai mult, faptul că Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea FSDI a fost aprobată fără să vină la pachet şi cu Hotărârea de Guvern prin care se detaliază procedura şi întreg mecanismul de constituire a acestora, îmi întâreşte convingerea că prin această manevră, fondurile suverane ale lui Dragnea sunt doar o mare păcăleală şi o mare înşelătorie care se face la adăpostul unei proceduri netransparente.
Nici vorbă despre implementarea vreunui model polonez, aşa cum încearcă cei din PSD şi ALDE să acrediteze ideea în spaţiul public, ci mai degrabă o copie fidelă a modelului turc girat de către Erdogan! Spre exemplu, în Polonia, Consiliul de Supraveghere al FPD este format din membri independenţi,condiţie negociată cu Eurostat, iar comitetul de investiţii este complet independent, profesionist, selectat printr-un proces de recrutare.
În continuare regăsim în acest fond companii de stat, ceea ce nu se întâmplă în cazul modelului polonez. Câtă vreme companiile de stat profitabile vor face parte din aceste fonduri, este clar că ele devin surse de venit pentru îndestularea celor din PSD-ALDE care vor controla politic aceste fonduri.Vom avea un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii creat în cel mai pur stil teleormănean, în care companiile de stat profitabile vor fi secătuite de resurse, care nu este foarte clar ce investiţii va finanţa şi cum vor fi ele selectate şi implementate, fiind totodată înţesat cu oameni de casă ai PSD şi ALDE.
„Oricăte ghiduşii legislative ar încerca să facă acest Guvern la comanda lui Dragnea, modelul românesc al acestor Fonduri este departe de cel occidental.Pentru Dragnea, Fondurile Suverane sunt o nouă jucărie politică prin care încearcă să-şi asigure liniştea în partid şi să ţină alianţa PSD-ALDE în viaţă!”, a mai spus deputatul
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate