marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiKelemen Hunor la prezidențiale: Încercați și cu un maghiar

Kelemen Hunor la prezidențiale: Încercați și cu un maghiar

Încercați și cu un maghiar, acesta pare să fie mesajul lui Kelemen Hunor la alegerile prezidențiale pentru românii care, potrivit lui, până acum au încercat și cu un președinte de etnie germană și cu mai mulți de etnie română. 

„Eu cred că aţi încercat mult-mult cu preşedinţi români, aţi încercat şi cu un preşedinte de etnie germană, acum e rândul să încercaţi şi cu un maghiar. Şi va fi mai bine, sunt convins de acest lucru, fiindcă, dacă până acum nu v-a fost şi nu ne-a fost bine cu foştii preşedinţi sau nu a fost aşa bine cum am fi vrut, haideţi să încercăm cu mine. În primul tur alegerea bună este să fiu votat eu, să fiu ales eu. În turul doi, dacă nu intru eu, mai avem timp să alegem răul mai mic”, a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit lui, această campanie prezidenţială va fi un prilej de intensificare a dialogului româno-maghiar.

„Mesajele noastre sunt mesaje şi pentru români şi pentru maghiari. Toate aceste campanii ne-au arătat că dialogul româno-maghiar, în această perioadă, poate fi un pic intensificat, se poate arăta că nu suntem duşmanii României, se poate arăta că noi vrem să creăm, să construim în această ţară împreună cu românii, despre viziune, despre cum ar trebui să fie România peste cinci ani, peste zece ani”, a mai spus Hunor.

Acesta afirmă că dacă viziunea UDMR în mare parte este acceptată şi de români, probabil că şi această lipsă de încredere încet-încet se va schimba. El crede că se poate da o nouă dinamică relaţiilor româno-maghiare, relaţiilor majoritate-minorităţi etnice.

Relaţia dintre majoritate şi minoritate este, în prezent, una asimetrică, punctând faptul că românii nu cred că maghiarii au vreo problemă legată de păstrarea identităţii, în vreme ce maghiarii susţin contrariul.

„Fără respect nu poate să existe încredere, fără încredere nu poţi să construieşti nimic. Sunt nişte valori care trebuie reconstruite, rediscutate, reinventate, resetate, depinde cum vrem să spunem, dar important e să încercăm să găsim multe, multe, multe legături posibile între cele două comunităţi. Şi de aceea noi am ales acest slogan – Respect – pentru că fiecare cetăţean doreşte să fie respectat şi fiecare cetăţean, dacă este respectat, oferă şi el respect, la rândul său”, a subliniat Kelemen Hunor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate