luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiKlaus Iohannis, redus la un simplu funcționar prin decizia CCR

Klaus Iohannis, redus la un simplu funcționar prin decizia CCR

Președintele țării Klaus Iohannis a fost redus la un simplu funcționar prin decizia CCR care nu face decât să-i restrângă atribuţiile cu privire la desemnarea unui premier.

„Aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, pentru că este foarte important să vedem argumentele care au stat la baza ultimei decizii a Curţii Constituţionale şi care pe fond a lăsat în aer procedura parlamentară deja începută de învestire a unui nou Guvern. După ce vom vedea aceste argumente din decizia Curţii, vom prezenta şi deciziile noastre ulterioare. Fac un apel ca această motivare să apară cât mai repede, pentru că ea pe fond ţine în loc continuarea procedurii parlamentare pentru învestirea noului Guvern. Este foarte important să aşteptăm motivarea Curţii Constituţionale, să vedem exact care este de fapt decizia pe fond a Curţii Constituţionale, pentru că la o primă lectură a comunicatului CCR, putem spune răspicat câteva lucruri: această comunicare legată de o posibilă decizie anulează o decizie anterioară pe un subiect similar”, a declarat Raluca Turcan.

De asemenea, această decizie ar putea să contrazică jurisprudenţa în domeniu. Dacă se reflectă şi în motivare ceea ce se înţelege din comunicatul CCR, atunci am putea lesne observa că se adaugă la textul Constituţiei şi se restrâng atribuţiile preşedintelui cu privire la desemnarea unui premier.

Iohannis, un simplu funcționar

Vice-premierul a adăugat că, dacă motivarea Curţii nu va fi mai clară decât comunicatul iniţial al CCR, atunci ar exista o suprapunere nefirească între decizia Curţii şi interesul politic al PSD.

„Adaugă la textul Constituţiei o interpretare care conduce la restrângerea atribuţiilor preşedintelui, pentru că în momentul de faţă nu există niciun cuvânt în Constituţia României, nicio interpretare a Constituţiei României, care să spună că preşedintele României este obligat să nominalizeze un premier, cu excepţia situaţiei în care un Parlament sau o alianţă au majoritate absolută în Parlament. Deci dacă s-ar da o astfel de interpretare, prin care preşedintele nu ar putea să-l desemneze pe Ludovic Orban ca premier al României, atunci ar fi un plus dat în interpretarea Constituţiei şi o îngrădire deranjantă sau abuzivă a atribuţiilor preşedintelui”, a mai spus Turcan.

Aceasta reafirmă faptul că această ultimă decizie a Curţii Constituţionale contrazice o altă decizie a CCR luată anterior. Dacă motivarea nu este mai clară, şi esenţa deciziei va fi aceea care răzbate din comunicatul de presă al CCR, ar exista o suprapunere nefirească între decizia Curţii şi interesul politic al PSD. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate