marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiLegea privind votul electronic, propusă de Pro Europa

Legea privind votul electronic, propusă de Pro Europa

Parlamentarii Grupului PRO Europa au depus propunerea legislativă votul electronic. Urna digitală în care intră voturile este publică şi orice cetăţean poate să numere voturile şi să confirme independent rezultatul alegerilor.

Fiecare buletin electronic de vot este anonim, astfel încât nimeni nu poate spune cui aparţine un anumit vot.
„Pentru prima dată în istoria democraţiei la nivel global, votul poate fi atât trasabil, cât şi anonim. Este trasabil deoarece fiecare alegător poate să îşi vadă propriul vot în urna digitală şi să aibă garanţia faptului că votul său este exprimat şi numărat corect. Este anonim deoarece nimeni, nicio instituţie şi niciun alegător nu poate spune cui aparţin voturile din urna digitală (altele decât propriul vot)”, a declarat Augustin Jianu, iniţiatorul acestui proiect însuşit de către parlamentarii grupului PRO Europa.
Orice încercare de fraudare ar fi rapid sesizată şi votul online poate fi suspendat până la remedierea vulnerabilităţi, iar cetăţenii îşi pot exprima votul în varianta tradiţională pe hârtie, dacă eliminarea vulnerabilităţi nu se întâmplă în timp util.
Spre deosebire de alte variante de vot online, varianta propusă se bazează pe o tehnologie descentralizată, astfel încât, nici măcar instituţia care gestionează sistemul să nu poată modifica rezultatele.
Siguranţa acestui sistem de vot este garantată de matematică şi criptografie, nu de instituţii prăfuite şi generali cu 4 stele. Este acel sistem de vot care nu ne cere să credem pe nimeni pe cuvânt, pentru că putem verifica noi înşine corectitudinea votului. Ineficienţa organizării fizice a procesului electoral conduce la scăderea participării la vot şi la subminarea încrederii în procesul electoral.
„Democraţia noastră depinde de rezolvarea acestor vulnerabilităţi. Cu cât alegătorii eligibili participă mai mult la alegeri şi cu cât procesul este mai transparent şi mai durabil, cu atât rezultatul este mai legitim.Sperăm ca proiectul să intre în dezbatere cât mai curând şi să fie votat favorabil de ambele camera ale Parlamentului”, au mai spus oficialii Pro Europa.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate