marți, decembrie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia a eșuat lamentabil la ONU. A pierdut în fața Estoniei. A...

România a eșuat lamentabil la ONU. A pierdut în fața Estoniei. A cui e vina?

România a pierdut la ONU șansa de a obține un loc o perioadă de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU. Am fost în competiție cu Estonia și a eșuat lamentabil. 

Acum capetele politice se acuză unele pe altele aruncând vina de la unii la alții. Fostul președinte Traian Băsescu, face una dintre cele mai serioase analize asupra eșecului. 

„România, un eşec de mari proporţii la ONU ! Estonia are o populaţie de 1,3 milioane locuitori.
România are o populaţie de 22 milioane locuitori. Azi la ONU, România şi Estonia au fost în competiţie, în Adunarea Generală, pentru obţinerea unui loc pentru o perioadă de doi ani în Consiliul de Securitate al ONU. Rezultatul? Catastrofal! România 57 voturi. Estonia 138 voturi. România a primit factura unei politici externe abulice, fără orizont, fără consistenţă, fără inteligenţă şi mai ales, fără respect pentru interesul naţional. O politică externă care ar fi mai puţin distructivă pentru România şi dacă ar fi fost condusă de nişte TRĂDĂTORI DE ŢARĂ”, a scris Băsescu pe Facebook.

Cum s-au întors aliații împotriva noastră

Potrivit lui Băsescu, am pierdut votul ţărilor arabe urmare a aventurii cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. „Nu am avut votul statelor membre UE şi NATO datorită accentelor antieuropene şi antioccidentale din discursurile lui Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă; Nu am avut votul aliaţilor tradiţionali datorită incompetenţei şi a inactivităţii lui Meleşcanu. Votul de astăzi de la ONU este măsura exactă a respectului de care se mai bucură România pe plan internaţional. Şi totuşi…Preşedintele României este titularul politicii externe. Doar demisia sau azvârlirea lui Meleşcanu din guvern nu este suficientă. Ceva este rău şi antinaţional în politica noastră externă”, a declarat Băsescu.

Fifor dă vina pe Iohannis

PSD-istul Mihai Fifor susţine că preşedintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de şef al diplomaţiei româneşti pentru eşecul înregistrat în obţinerea locului de membru nepermanent al României în Consiliul de Securitate al ONU. 

„Nu au trecut nici trei luni de când preşedintele Iohannis susţinea sus şi tare că, potrivit Constituţiei, preşedintele este titular al deciziilor de politică externă a României şi reprezentant al ţării noastre în plan extern. Acum, că România nu a câştigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituţie”, a scris Fifor pe Facebook. 

Acesta spune că preşedintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de şef al diplomaţiei româneşti. 

„Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivalează cu declaraţii publice oficiale şi nici cu solicitări clare în foruri care ar fi putut face diferenţa. De ce preşedintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Dacă ar fi făcut asta, măcar în întâlniri bilaterale, ar fi putut obţine voturi în plus”, mai spune PSD-istul. 

Ponta dă vina pe politicienii români

Preşedintele Pro România, Victor Ponta este de părere că România a pierdut în momentul în care Liviu Dragnea a anunţat că ţara noastră intenţionează să mute Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. 

„Faliment istoric pentru politica externă şi pentru prestigiul României în lume! România a pierdut competiţia pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU! Am pierdut în faţa Estoniei – însă am pierdut în totalitate pe mâna noastră! Votul final a fost ruşinos: 132 de voturi pentru Estonia şi 58 pentru Romania! Trebuie să înţelegem faptul că greşelile grave ale câtorva politicieni aduc prejudicii colosale României şi românilor! Poate luăm măsuri ca aşa ceva să nu se mai repete niciodată! Sau ne mulţumim să spunem că „Dragnea a fost de vină” şi cu asta basta”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook. 

Pe de altă parte, când Teodor Meleşcanu a acceptat această decizie politică (deşi ştia că este greşită) am pierdut definitiv, a mai spus Ponta. 

Iohannis „a luat notă, cu regret” de eșecul României  

Preşedintele Klaus Iohannis a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru intervalul 2020 – 2021. 

„În ciuda demersurilor diplomaţiei române – care a reuşit să obţină un număr considerabil de angajamente de susţinere din partea statelor membre – o serie de declaraţii politice nediplomatice, iresponsabile şi contraproductive, contrare unor poziţii tradiţionale de politică externă ale statului, formulate fără mandat şi în afara competenţelor lor de unii reprezentanţi de nivel înalt ai autorităţilor române – faţă de care preşedintele României a luat poziţie fermă la momentul producerii lor – au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere şi la reticenţa faţă de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României faţă de dosare de politică externă importante, sensibile şi complexe”, a declarat Klaus Iohannis. 

MAE „fluieră la câini” 

După eșecul României, MAE a transmis că țara noastră va rămâne profund angajată în susţinerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar campania pentru obţinerea unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU a consolidat profilul internaţional al ţării noastre, a anunțat MAE.

România nu a obţinut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU în perioada 2020 – 2021, Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine fiind alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale acestui for. 

Ministerul român de Externe arată că ţara noastră s-a angajat mai târziu în această campanie pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU, practic din 2017, din dorinţa de a contribui la întărirea rolului unic al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), de garant al păcii şi securităţii mondiale, de promotor al dezvoltării durabile şi susţinător al drepturilor omului. 

„Indiferent de rezultatul final, acţiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internaţional al României şi au condus la dinamizarea şi, în unele cazuri, relansarea relaţiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate şi dificil accesibile, neacoperite de actuala reţea diplomatică a ţării noastre”, precizează MAE. 
 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate