sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiLegea risipei alimentare are norme metodologice

Legea risipei alimentare are norme metodologice

Legea risipei alimentare are, după un travaliu birocratic de ani buni de zile, norme metodologice. Asta după ce, guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. 

„De la Ministerul Agriculturii, un proiect de hotărâre de guvern, aprobat astăzi, este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare”, a afirmat  Nelu Barbu, miercuri. 

Operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. 

„Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate”, a explicat Barbu. 

În trecut a existat o întreagă tevatură pe aceasta discuție pentru că nu se stabilise cadrul în care se va face donarea. Acum, este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală. 

„Carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, păsări de curte (…), carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude sunt cele la care mă refer. Totuşi, aceste alimente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului. 

De asemenea, pe tot parcursul procesului de donare sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară. Normele metodologice au fost elaborate în urma consultărilor, evident, cu toate autorităţile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar şi cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, Horeca, organizaţii nonguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate