miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda Zilei„Misterul” pe care PSD îl exploatează într-un „fake news” pentru reluarea alegerilor

„Misterul” pe care PSD îl exploatează într-un „fake news” pentru reluarea alegerilor

PSD cere reluarea alegerilor în București după ce o filmare cu mai multe persoane care se plimbp printre saci întregi cu buletine de vot a fost făcută publică tocmai la televiziunile subordonate social-democraților. 

După ce au pierdut sectoare importante și în fața dreptei dar și în fața altor partide, acum PSD încearcă cu disperare să se agațe de orice tertip pentru a declanșa reluarea alegerilor în București.

Prin acest clip, cei din PSD cer renumărarea voturilor pe tot Bucureștiul și speră la reluarea alegerilor

Prin acest clip, cei din PSD cer renumărarea voturilor pe tot Bucureștiul și speră la reluarea alegerilor

Publicată de Investigative Report pe Joi, 1 octombrie 2020

Reluarea alegerilor, spulberată de BES

Persoana care apare în imaginile difuzate în spaţiul public căutând prin sacii cu voturi din Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 este parte din personalul tehnic, a anunţat Biroul Electoral de Sector (BES).

„Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015”, a informat BES.

În imaginile filmate în noaptea de luni spre marţi apare preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, a intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor.

„Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR PLUS, care, în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedinte tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral”, a precizat BES.

Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, sac care a fost înmânat preşedintelui secţiei de votare.

„Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din Hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central”, a afirmat BES.

Alte clarificări venite de la Biroul Electoral

La secţiile de votare unde au fost constatate probleme s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a BEC.

„Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii şi aşază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele verbale ale unei secţii de votare. Procesele verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei”, a menţionat BES.

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al BES 1. În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea, a dat asigurări BES.

Urmare a prezenţei unui număr ridicat de preşedinţi ai secţiilor de votare, candidaţi şi observatori în incinta BES 1, prin adrese de marţi, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea numărului posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele, a precizat BES.

Ce căuta Dan Barna la BES 1

„Referitor la prezenţa domnului Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate”, a anunţat BES.

Toţi membrii BES 1 şi-au desfăşurat activitatea în mod continuu, începând de duminică, ora 06,00 şi până marţi, în jurul orei 03,00. Activitatea a fost reluată marţi, în jurul orei 09,30 şi s-a finalizat miercuri, în jurul orei 01,30.

„În perioada dintre 29.09.2020, ora 03,00 şi 30.09.2020, ora 09,30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cât şi doi candidaţi din cadrul USR. Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces verbal de predare-primire a încăperii”, a explicat BES.

Dan Barna: Oficialii USR PLUS nu s-au atins de saci

Ipoteza că reprezentanţii formaţiunii USR PLUS ar fi putut interveni în procesul electoral nu este una viabilă din punctul de vedere al lui Dan Barna copreședinte USR PLUS.

El a adăugat că reprezentanţii USR PLUS nu au atins sacii din Biroul Electoral al Sectorului 1 şi că este vorba despre personal auxiliar şi tehnic care face parte din Primăria Sectorului 1.

„Simpla idee că reprezentanţii USR PLUS – care nu sunt în guvernarea locală de la Sector 1, nu deţinem pârghiile executive ale domnului Tudorache, nu avem personal angajat în clădirea respectivă şi în instituţiile implicate acolo – am fi putut cumva să intervenim în procesul electoral este o minciună sfruntată şi o aberaţie. E foarte clar, dacă vă uitaţi – şi am aici, la poziţia 32, apare domnul Istrate Daniel, şoferul domnului Tudorache… Tot personalul acesta auxiliar şi tehnic al biroului electoral al circumscripţiei electorale a Sectorului 1 face parte din Primăria Sectorului. Sunt oamenii domnului Tudorache. Ei sunt cei care au luat sacul în mână, cei care l-au dus în birou, la dispoziţia preşedintelui, dar ideea că observatorii USR ar fi pus mâna pe saci e o minciună şi un fals”, a spus acesta.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate