duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiNaționaliștii și fasciștii ruși, furioși după uimitoarea înfrângere din Ucraina

Naționaliștii și fasciștii ruși, furioși după uimitoarea înfrângere din Ucraina

Naționaliștii ruși au cerut duminică, furioși, ca președintele Vladimir Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce Moscova a fost forțată să abandoneze principalul bastion din nord-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkov a fost cea mai mare înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să se întoarcă din capitala Ucrainei Kiev, în martie.

În timp ce forțele ruse au abandonat, sâmbătă oraș după oraș, Putin inaugura cea mai mare roată din Europa într-un parc din Moscova, iar focuri de artificii au luminat cerul peste Piața Roșie pentru a sărbători întemeierea orașului în 1147.

Într-un mesaj audio de 11 minute postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadyrov, un aliat al lui Putin ale cărui trupe au fost în fruntea campaniei din Ucraina, a criticat pierderea Izium, un centru vital de aprovizionare.

Ramzan Kadîrov

„Eu nu sunt un strateg, precum cei din Ministerul Apărării, dar s-au făcut greșeli. Cred că vor trage concluzii. Când spui adevărul în față, s-ar putea să nu îți placă. Dar mie îmi place să spun adevărul”, a transmis Ramzan Kadîrov.

„Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren”, a spus Kadîrov.

Potrivit liderului Ceceniei, armele occidentale nu reprezintă o mare amenințare și vor fi „suprimate de spiritul luptătorilor noștri”.

„Eu, Ramzan Kadîrov, declar oficial că toate aceste orașe vor fi recuperate, oamenii noștri sunt deja acolo, special pregătiți pentru această luptă. Vom ajunge la Odesa în viitorul apropiat și veți vedea rezultate concrete”, a promis exaltatul lider cecen.

„Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a le explica situația de pe teren”, a spus Kadîrov.

Tăcerea aproape totală a Moscovei cu privire la înfrângere – sau orice explicație pentru ceea ce a avut loc în nord-estul Ucrainei – a provocat furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și a naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare.

Duminică, ministerul apărării a declarat că forțele ruse au lovit poziții ucrainene din regiune cu forțe aeriene, rachete și artilerie.

Moscova tace

Nici Putin, care este comandantul suprem al forțelor armate al Rusiei, nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nu au comentat public înfrângerea de duminică.

„Ne mândrim cu Moscova și iubim acest oraș cu antichitatea sa maiestuoasă și ritmul său modern și dinamic de viață, farmecul parcurilor, străzilor sale confortabile și abundenței de evenimente financiare și culturale”, le-a spus Putin moscoviților.

Sâmbătă, ministerul Apărării rus a transmis că pierderea controlului asupra orașelor Kupiansk și Izium din regiunea Harkov a avut loc pe fondul deciziei de regrupare a trupelor din regiunea Harkov „pentru a spori eforturile în direcția Donețk”.– o declarație care a atras și mai mult furie din partea multor bloggeri militari ruși.

Unii dintre corespondenții de război pro-Kremlin și foștii și actualii militari care au strâns numeroși urmăritori pe Telegram au acuzat ministerul că a redus la minimum înfrângerea.

Înfrângere?

Igor Girkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea unui război din 2014 în regiunea Donbas de est a Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii de front ale conflictului cu Bătălia de la Mukden din 1905 – o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez care a declanșat Revoluția din 1905 a Rusiei.

Fotografie cu actul de identitate al lui Girkin ca șef al departamentului FSB din Republica Cecenă

Ucraina și-a prezentat avansul rapid, în care mii de soldați ruși au fugit, lăsând în urmă depozite de muniții și echipamente, ca un punct de cotitură în războiul de 6 luni.

Girkin, care a fost necruțător în criticile sale la adresa liderului din țară, numit ministrul apărării, Shoigu, zis și „marșalul de carton”, a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu declară o mobilizare la nivel național.

Teroristul Igor Girkin, zis Strelkov, căutat în Occident pentru doborîrea zborului MH-17

Furia naționalistă față de eșecul militar este, potențial, o problemă mult mai mare pentru Kremlin decât critica liberală pro-occidentală la adresa lui Putin: sondajele de opinie continuă să arate un sprijin larg pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

Pe măsură ce capitala sărbătorea sâmbătă Ziua Moscovei cu petreceri stradale și concerte, zgomote de neliniște s-au răspândit chiar și în parlamentul de obicei supus al Rusiei.

Serghei Mironov, liderul partidului de opoziție, dar fidel lui Putin, O Rusie Justă, a declarat pe Twitter că ar trebui anulat focul de artificii în cinstea sărbătorii zilei Moscovei, având în vedere situația militară.

Un mesaj republicat pe Telegram de proeminentul corespondent de război Semion Pegov s-a referit la sărbătorile de la Moscova ca fiind „blasfemii” și la refuzul autorităților ruse de a începe un război la scară largă drept „schizofrenic”.

Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice… fie va înceta să mai existe”, a spus el.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate