marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiUn nou medicament aduce speranțe bolnavilor de cancer pulmonar în stadiu avansat...

Un nou medicament aduce speranțe bolnavilor de cancer pulmonar în stadiu avansat (Studiu)

Medicamentul Lumakras a redus cu 34% riscul progresiei cancerului de plămâni la pacienții în stadiu avansat, comparativ cu chimioterapia, arată un studiu clinic realizat de compania americană Amgen.

Rezultatul a fost dat publicității duminică, informează Reuters, și deși el este încurajator, trebuie interpretat în contextul în care nu a existat o diferență semnificativă între cele două tratamente în ceea ce privește supraviețuirea pacienților. Cele două proceduri terapeutice au fost comparate în cadrul studiului de confirmare cerut de autoritățile de reglementare din SUA ca o condiție a aprobării accelerate pentru Lumakras.

Însă, compania Amgen a spus că studiul clinic nu a fost conceput pentru a detecta o diferență privind supraviețuirea bolnavilor.

În plus, compania testează și dacă medicamentul Lumakras ar putea fi eficient împotriva cancerului pulmonar la începutul bolii. Luna trecută, s-a făcut o scurtă cercetare cu privire la combinarea Lumakras cu imunoterapia și s-a constatat apariția unor rate mari de toxicitate hepatică, motiv pentru care este nevoie de informații suplimentare.

Mai multe detalii cu privire la studiul realizat pe 345 de pacienți, inclusiv supraviețuirea mediană fără progresie (durata până când cancerul începe să se agraveze) vor fi prezentate luni la reuniunea anuală a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) de la Paris, se mai arată în comunicat.

Analiștii de pe Wall Street, precum Michael Yee de la Jefferies, au spus că investitorii se așteaptă la un beneficiu modest, de aproximativ două luni, adus de Lumakras pacientului, față de chimioterapie.

Compania farmaceutică a mai precizat că doar 33% dintre pacienții care au participat la studiul privind Lumakras au prezentat reacții adverse grave, cum ar fi diaree și creșterea enzimelor hepatice, comparativ cu 40% dintre pacienții care fac chimioterapie.

Medicamentul este conceput să vizeze o formă mutantă a unei gene cunoscută sub numele de KRAS, care apare în aproximativ 13% dintre cancerele pulmonare cu celule non-mici, cea mai comună formă a bolii, și mai puțin frecvent în cazul altor tumori solide.

Oferim posibilitatea de a alege o pilulă… față de chimioterapie, ceea ce înseamnă să mergeți la spital”, a declarat Jean-Charles Soria, șeful secției de oncologie din cadrul Amgen, pentru Reuters.

Lumakras a fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration anul trecut în cadrul unei proceduri accelerate pentru pacienții cu cancer pulmonar avansat cu mutații KRAS a căror boală s-a agravat după tratamentul cu chimioterapie sau alte medicamente.

De asemenea, agenția FDA a cerut companiei Amgen să studieze și o doză mai mică de Lumakras, cunoscută din punct de vedere chimic ca sotorasib. Producătorul farmaceutic a anunțat că aceste rezultate sunt așteptate în al patrulea trimestru al acestui an.

FDA a stabilit să ia o decizie de aprobare cu privire la un potențial medicament rival care vizează KRAS – adagrasib, produs de compania Mirati Therapeutics – până la jumătatea lunii decembrie.

Mirati a anunțat în luna mai că medicamentul adagrasib a micșorat tumorile la 44% dintre pacienții cu cancer pulmonar avansat în studiile clinice, dar a provocat și reacții adverse grave la 43% dintre aceștia.

La reuniunea ESMO din această săptămână, Amgen prezintă, de asemenea, date provizorii dintr-un studiu care a vizat utilizarea Lumakras în combinație cu alte medicamente pentru cancer la pacienții cu cancer colorectal.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate