sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieNelu Iordache şi fosta directoare executivă a APM Ilfov, Genica Bădănoiu, trimişi...

Nelu Iordache şi fosta directoare executivă a APM Ilfov, Genica Bădănoiu, trimişi în judecată de DNA

Omul de afaceri Nelu Iordache şi fosta directoare executivă împuternicită a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov, Genica Bădănoiu, au fost trimişi în judecată de DNA într-un nou dosar în care Iordache este acuzat că i-a cerut directoarei să elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, promiţându-i în schimb că va interveni pentru a fi menţinută în funcţie.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui om de afaceri, acţionar al unei societăţi comerciale cu activităţi în gestionarea deşeurilor menajere, condamnat la închisoare cu executare în altă cauză, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, şi Genica Bădănoiu, la data faptei director executiv împuternicit la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov, sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

Omul de afaceri trimis în judecată în acest dosar este Nelu Iordache, potrivit G4Media.

Procurorii DNA îl acuză pe Iordache că ar fi dat mită unei funcționare de la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov în schimbul autorizării primite de firma sa pentru stația de transfer gunoaie de la Tunari (județul Ilfov).

„În calitate de acţionar în fapt al unei societăţi comerciale cu activitate de gestionare a deşeurilor menajere, la data de 19 decembrie 2019, inculpatul om de afaceri i-ar pretins, în mod direct, directoarei executive a APM ILFOV, inculpata Bădănoiu Genica, să elibereze o autorizaţie de mediu pentru societatea sa, aferentă staţiei de transfer gunoaie de la Tunari (judeţul Ilfov), lăsând-o să creadă că are influenţă asupra funcţionarilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Mediului şi promiţându-i acesteia că, în schimbul emiterii autorizaţiei, va interveni astfel încât să fie menţinută în funcţia de director executiv al APM Ilfov”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În 24 decembrie 2019, autorizaţia respectivă a fost emisă.

Conform DNA, în 9 iulie 2020, acelaşi om de afaceri ar fi promis indirect, prin intermediar, directoarei APM Ilfov, Bădănoiu Genica, suma de 30.000 lei, din care ar fi oferit 15.000 lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, în legătură cu îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv, emiterea unei autorizaţii de mediu pentru societatea sa, aferentă unei staţii de transfer deşeuri amplasată în Popeşti-Leordeni (judeţul Ilfov), bani pe care Bădănoiu Genica i-a refuzat în 10 iulie 2020.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În luna septembrie 2021, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac – Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania.

De asemenea, în noiembrie 2021, Nelu Iordache a fost condamnat din nou, tot definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare în dosarul Transalpina în care a fost acuzat, alături de foşti directori şi angajaţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, de nerespectarea prevederilor legale la încheierea unui contract privind modernizarea unei porţiuni din DN 67C. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare. Pe latura civilă, instanţa a dispus ca Nelu Iordache şi ceilalţi condamnaţi să plătească în solidar către CNADNR suma de 45,7 milioane lei reprezentând daune materiale.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate