marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDIICOT Galați: O ingenioasă rețea de contrabandă cu țigări din Ucraina și...

DIICOT Galați: O ingenioasă rețea de contrabandă cu țigări din Ucraina și Moldova, dirijată inclusiv din penitenciar, a fost destructurată

Procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție de la BCCO Galați au destructurat o amplă rețea de contrabandă, după ce, luni, 5 aprilie 2021, ”au efectuat un număr de 43 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate 21.063 de pachete de țigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile”, potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Potrivit aceleiași surse, tot ”pe 05.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea unui număr de 8 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 8, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat specializat și contrabandă”.

Anchetatorii DIICOT au stabilit că gruparea contrabandiștilor a fost constituită în octombrie 2019, dată de la care au început să introducă în mod ilegal pe teritoriul României țigări provenite din Ucraina și Republica Moldova, cu ajutorul microbuzelor, prin punctele de trecere a frontierei sau peste frontiera verde din județele Suceava şi Botoşani, iar ulterior erau depozitate, transportate și valorificate atât pe teritoriul județului Galați, cât şi în alte judeţe de pe teritoriul României.

Filiera ucraineană era coordonată de un deținut aflat în Penitenciarul Botoșani

”Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către un cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni” – se spune în comunicat.

canabis descoperit la percheziții

Ulterior, prin diverse canale de comunicare, membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava – București.

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni.

Membrii grupării au pus în execuţie un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea.

Monitorizarea transporturilor se făcea prin GPS folosind cartele pre-pay ascunse în microbuze

”Astfel, susțin anchetatorii, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ 10 baxuri la un transport. Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă pre pay la care avea acces cel care efectiv monitoriza deplasarea țigărilor de contrabandă de la depozit, la beneficiari”.

Anterior, pe 14 martie 2021, în urma unei alte percheziții imobiliare, DIICOT Galați a destructurat o altă grupare infracțională din județul Buzău, specializată tot în contrabandă și au fost ridicate 149.795 pachete de țigarete(peste 300 de baxuri) ce urmau a fi valorificate inclusiv prin intermediul grupării infracționale destructurate la data de 05.04.2021.

”În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că membrii respectivei grupări infracționale au avut ca principal obiectiv procurarea cantităților de țigarete destinate introducerii, în mod ilegal în România și încărcarea acestora în mijloace de transport special modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri/mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări/mijloc de transport.
În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigarete. În respectiva cauză, Tribunalul Galați a dispus arestarea preventivă a unui număr de 3 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.” – informează DIICOT.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din București, Suceava, Iași, Buzău, Ialomița și Botoșani, al lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru acțiuni speciale din București, Brăila și Suceava, al criminaliștilor din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul Criminalistic și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate