Inalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat luni, definitiv, pe fostul deputat Sebastian Ghiță, după ce a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de Parchetul General împotriva unei decizii de achitare date în 28 iunie 2019, tot de Instanța Supremă, într-un dosar în care acesta era judecat alături de șefi de poliție și parchete din Ploiești.
Cei care au fost achitați în același dosar, alături de Sebastian Ghiță, sunt Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti și Constantin Ispas, ofiţer de poliţie.
Decizia Curții Supreme a fost luată după ce fostul procuror-șef al Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, în prezent judecător la Curtea Constituțională, a retras la jumătatea lunii iunie 2019, apelul din dosar.
Prin retragerea apelului SIIJ, judecătorii din completul de cinci au fost nevoiţi să menţină decizia de achitare dată pe 14 iunie 2018 de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă.
„Ia act de declaraţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin”, s-a precizat în decizia instanţei din 28 iunie 2019.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe fostul deputat Sebastian Ghiţă pentru toate acuzațiile din acest dosar, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani. Achitările au fost dispuse fie pe motiv că faptele nu există, fie pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Fostul deputat Sebastian Ghiță s-a refugiat, în 2016, în Serbia, pentru a nu fi arestat în multiplele cauze penale aflate în diferite stadii procesuale.