marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiFostul senator UDMR de Covasna Olosz Gergely, dat în urmărire internaţională

Fostul senator UDMR de Covasna Olosz Gergely, dat în urmărire internaţională

Fostul senator UDMR de Covasna Olosz Gergely a fost dat în urmărire internaţională, după ce anterior fusese dat în urmărire naţională şi consemn la frontieră. Acesta a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. 

Olosz Gergely, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi fost senator UDMR, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. 

„În luna decembrie, persoana în cauză a fost dată în urmărire naţională şi consemn la frontieră pentru punerea în executare a mandatului, iar acum a fost dată în urmărire internaţională şi se fac verificări pentru depistarea şi reţinerea acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna Nicoleta Tolvaj Marin. 

Alături de Gergely au mai fost condamnaţi:

  • Ion Bîrcină – un an şi patru luni închisoare cu executare,
  • Costin Iliescu – un an şi patru luni închisoare cu suspendare,
  • Cătălin Stan – doi ani cu suspendare,
  • Ovidiu Ionel Badea – un an cu suspendare. 

Totodată, instanţa a mai dispus confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro şi 400.000 lei şi menţinerea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia până la recuperarea prejudiciului. Dosarul fusese trimis, inițial, spre judecare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Olosz Gergely şi-a dat demisia din funcţia de senator în mai 2013.

La tribunal, fostul șeful ANRE a fost condamnat, în iulie 2013, la şapte ani închisoare cu executare, însă a obţinut anularea acestei sentinţe, pe motiv că trebuia judecat pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece are şi calitatea de avocat. Olosz Gergely, preşedinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în octombrie 2012 pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. 

Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate