marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiOMS: Copiii de minim 12 ani ar trebui să poarte mască

OMS: Copiii de minim 12 ani ar trebui să poarte mască

Copiii care au minim 12 ani ar trebui să poarte masca în aceleaşi condiţii ca adulţii pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, se arată în recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizația spune că cei mici, dacă sunt sănătoși, pot purta o mască non-medicală sau din material textil. În acest caz, adultul care furnizează masca trebuie să se asigure că aceasta este de mărimea potrivită şi că acoperă suficient nasul, gura şi bărbia

În urma unor discutii cu experti de la nivel mondial cu privire la COVID-19 şi transmisia sa la copii, precum şi cele câteva date disponibile privind utilizarea măştii de către copii s-a ajuns la concluzia ca purtarea măstii de la o vârsta atât de frageda ajuta impotriva coronavirusului.

Pe baza acestor informaţii şi a altor factori precum nevoile psihosociale ale copiilor, precum şi diferitele etape ale dezvoltării lor, OMS a publicat recomandări detaliate pentru copii, în funcţie de vârstă.

Copiii de minim 12 ani trebuie să poarte masca

OMS recomandă portul măştii copiilor de 12 ani şi peste în aceleaşi condiţii ca adulţii, în special atunci când nu pot garanta o distanţă de cel puţin un metru faţă de ceilalţi şi dacă transmisia este generalizată în zona respectivă.

Copiii în vârstă de 5 ani sau mai puţin nu ar trebui să fie obligaţi să poarte mască, se mai arată în documentul autorității sanitare mondiale.

„Această indicaţie este bazată pe siguranţa şi interesul global al copilului şi pe capacitatea sa de a utiliza o mască corect cu o asistenţă minimă”, a precizat agenţia ONU.

OMS recomandă, în ceea ce priveşte segmentul de vârstă 6-11 ani, ca decizia de a utiliza o mască să aibă la bază o serie de factori, printre care nivelul de transmisie al virusului în zona în care locuieşte copilul şi capacitatea sa de a utiliza masca corect şi în deplină siguranţă.

Accesul la măşti, precum şi posibilitatea de a le spăla sau de a le înlocui în anumite contexte precum şcolile, o supervizare adecvată de către un adult şi instrucţiuni date copilului privind portul măştii trebuie de asemenea să fie luate în calcul.

Segmentul de copii 6-11 ani

Pentru copiii de 6-11 ani alți factori cheie sunt efectele potenţiale asupra învăţământului şi a dezvoltării psihosociale şi interacţiunile speciale ale copilului cu alte persoane expuse la un risc crescut de a dezvolta o boală gravă, precum persoanele în vârstă şi cele care suferă de alte afecţiuni preexistente.

OMS afirmă că utilizarea măştii la copiii de orice vârstă care suferă de tulburări de dezvoltare, diverse handicapuri sau alte probleme de sănătate specifice nu ar trebui să fie obligatorie şi ar trebui să facă obiectul unei evaluări de la caz la caz.

Mai mult, se afirmă că micuții nu ar trebui să poarte mască atunci când fac sport sau practică o activitate fizică, precum alergatul, săritul sau jocul pe un teren de joacă, pentru ca ele să nu le obstrucţioneze respiraţia. Dar ar trebui să păstreze o distanță de minim un metru.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate