marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiOrban: Arafat nu a putut fi demis deoarece sistemul de urgență a...

Orban: Arafat nu a putut fi demis deoarece sistemul de urgență a fost creat așa încât să depindă de el

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la o emisiune tv că, atunci când deținea funcția de premier, președintele Klaus Iohannis i-a cerut să îl demită pe Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dar că s-a opus acestei cereri pentru că sistemul de urgență fost construit astfel încât să depindă de el.

Ludovic Orban a declarat că dacă l-ar fi schimbat pe Arafat și ar fi apărut o situație de urgență sistemul nu ar fi funcționat. Repunerea sistemului de urgență pe picioare ar fi durat câteva luni a declarat fostul premier.

”Știu cum funcționează sistemul de urgențe din România și știam la data respectivă că dacă l-aș fi schimbat pe Arafat și mi-ar fi apărut o situație de urgență, atunci sistemul nu ar fi funcționat, pentru că a repune în funcțiune sistemul, construit astfel încât să depindă de Arafat, ar fi durat 3, 4, 6 luni de zile. Și am spus un lucru foarte simplu și anume dacă un singur om moare într-o situație de urgență din cauza unei intervenții nepotrivite, întârziate a ISU sau a sistemului din cadrul DSU, atunci va fi răspunderea mea personală. O astfel de decizie nu poți să o iei într-un Guvern care atunci era interimar în condițiile în care noi ne doream anticipate”.

Acesta a mai spus că discuția a avut loc la începutul anului 2020.

”Discuția aceasta era la începutul anului 2020. Imaginați-vă că dacă îl schimbam pe Arafat și ne prindea pandemia fără el ar fi fost foarte complicată repunerea în funcțiune și mai ales asigurarea capacității de a avea reacție rapidă a întregului sistem. Din păcate, așa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit ca să depindă în mare parte de el.

Numai pentru că s-a auzit că se dorește schimbarea lui Arafat eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susținere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară, din partea tuturor categoriilor, în special din zona pompierilor. Dacă nu erau unitățile de primiri urgență în stadiul de pregătire maximă așa cum erau și cum au fost puse la punct de Arafat noi am fi făcut față cu mult mai mare greutate pandemiei.

Deși noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să creștem capacitatea de tratare în secțiile de terapie intensivă pentru bolnavii COVID fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-COVID în terapiile intensive, unitățile de primiri urgențe au constituit un loc unde pacienții, până să le disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen. Noi a trebuit inclusiv să transferăm pacienți dintr-o zonă în alta, din București la Timișoara, de la Cluj la Târgu Mureș. Toate aceste transferuri de pacienți în stare critică au fost coordonate operativ de Arafat” – a spus Ludovic Orban la emisiunea Insider Politic de pe Prima TV.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate