joi, august 18, 2022
AcasăAgenda ZileiOrban: Medicii vor fi detașați, legal, în spitale pentru lupta anti-COVID

Orban: Medicii vor fi detașați, legal, în spitale pentru lupta anti-COVID

Medicii vor fi detașați, legal, în spitale pentru lupta anti-COVID, prin instrumentul legal al detașării, a declarat premirul Ludovic Orban.  

„Detaşarea cadrelor medicale care sunt în alte entităţi, de exemplu, pentru Direcţiile de Sănătate Publică avem nevoie de medici generalişti, de medici infecţionişti, de medici şi asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităţilor DSP-urilor. De asemenea, în special în spitalele COVID, în secţiile exterioare care sunt destinate tratării pacienţilor cu forme uşoare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, aici, răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor şi, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detaşării”, a spus Ludovic Orban la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit premierului la discuţiile cu sindicaliştii din Sănătate s-a abordat şi tema acordării unor sporuri salariale pentru anumite categorii de personal medical, cum sunt medicii anestezişti care lucrează în secţiile de terapie intensivă.

„Acel spor de 50% pe care-l primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care-l primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă”, a arătat Orban.

Medicii detașați, și cu anumite sporuri crescute

Discuţiile au vizat şi faptul că există mai multe categorii de personal din Sănătate care nu au beneficiat de creşterea în avans în baza Legii salarizării.

„Cum au fost alte categorii, medici, asistente, sunt infirmieri, brancardieri, personal TESA, care nu au beneficiat. Şi aici facem un studiu, o analiză de impact şi, în măsura în care vom avea resurse, suntem deschişi unei discuţii de a asigura creşterea anticipată, la nivelul anului 2022, pentru salariile acestor categorii. În ceea ce priveşte sporul de risc, sigur că am avut discuţii referitoare la sporul de risc, dar aici nu există altă entitate decât managementul unei instituţii sanitare care să decidă care au fost angajaţii care au intrat, au interacţionat cu pacienţi COVID sau suspecţi care ulterior au fost confirmaţi. Sigur că a existat o discuţie legată şi de limitarea sporurilor, şi aici noi susţinem un amendament la lege prin care să se permite creşterea procentului pe care se acordă sporul”, a mai spus Orban.

De asemenea, s-a discutat de limitarea timpului de lucru efectiv pentru persoanele care se află în echipament la trei ore.

„Evident, nu înseamnă că lucrează trei ore pe zi, ci după trei ore să poată să facă pauză şi eventual să revină după o pauză în echipament. Sunt mai multe aspecte legate de organizarea activităţii de sănătate publică, cu unele dintre ele am căzut de acord, pe altele, evident, le analizăm în continuare”, a mai afirmat Orban

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate