luni, ianuarie 24, 2022
AcasăAgenda ZileiPrima reacție după OUG din Justiție. Ce se schimbă de astăzi în...

Prima reacție după OUG din Justiție. Ce se schimbă de astăzi în sistemul judiciar

OUG din Justiție. După ce cabinetul condus de Viorica Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență prin care sistemul judiciar este reorganizat, prima reacție critică a venit de la procurorul general, Augustin Lazăr. 

Pentru a-i face pe plac lui Liviu Dragnea, guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat astăzi o ordonanță de urgență prin care a schimbat legislația din domeniul justiției. Propunerea de ordonanță a venit de la ministrul de Justiție, Tudorel Toader. Modificările legislative vin să-l ajute pe Liviu Dragnea, care încearcă în aceste zile schimbarea completului de judecată care îi judecă apelul de la Curtea Supremă.

Curajosul Lazăr despre OUG din Justiție

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluţionare şi a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate”.

”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Lider PSD critic cu ordonanța

Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a declarat, luni, că Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei ”nu este în regulă” şi trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. Ţuţuianu a spus că nu a văzut textul ordonanţei şi nu ştie dacă ”sunt lucruri bune sau rele”.

Senatorul PSD Adrian Ţuluianu a fost întrebat, luni, ce părere are despre Ordonanţa de Urgenţă care modifică legile Justiţiei şi a spus că nu este ”în regulă”.

”Nu cred că e în regulă ordonanţa, dar asta este altceva. Nu am văzut-o. Când o să văd ordonanţa o să fac comentarii cât mai avizate. Altfel, ar însemna să discut pe ce am văzut la televizor”, a spus Ţuţuianu.

Acesta a afirmat că ordonanţa ”trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile stăm pe masă cu legile Justiţiei. Ori să vi cu OUG aşa de rapid mi se pare…”, a mai declarat Ţuţuianu, care a adăugat că nu ştie dacă documentul a fost făcut ”peste noapte”, așa cum a fost citat de News.ro.

Risc: mii de dosare vor fi închise

Una dintre prevederile ordonanței impune încetarea delegărilor pe funcții. Augustin Lazăr a declarat că în cazul în care încetează delegările pe funcţii, colectivele care lucrează în acest moment la unele dosare vor fi desfiinţate

”Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs, de exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluţionate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că se doreşte să fie finalizate, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat, luni dimineaţă, procurorul general Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se referă la dosarul violenţelor din 10 august, Lazăr a spus: ”La toate dosarele care sunt pe rol”.

Guvernul a adoptat, luni, OUG privind legile Justiţiei, prevederile acesteia urmând a intra în vigoare marţi.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate