vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia a fost de două ori în acest an pe lângă o...

România a fost de două ori în acest an pe lângă o pană de curent generală

România a fost de două ori în acest an pe lângă o pană de curent generală la nivel naţional, cel mai recent caz fiind săptămâna trecută, a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, prezent la conferinţa „Evoluţia preţului gazelor naturale prin restructurarea sectorului”, organizată de publicaţia Financial Intelligence. 

O dată a fost chiar săptămâna trecută, cu ocazia opriririi unui reactor de la Cernavodă, iar a doua oară când s-a oprit centrala de la Brazi.

Săptămâna trecută, Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită începând de miercuri, timp de o săptămână, perioadă care a coincis cu o hidraulicitate scăzută şi cu o producţie mică de energie eoliană.

Aceste lucruri au dus la creşterea vertiginoasă a importurilor, România utilizând la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria.

„România a fost foarte aproape de black-out de două ori în acest an, o dată la începutul anului, în iarnă, şi a doua oară zilele trecute, când au fost oprite atât Unitatea 1 de la Cernavodă, cât şi centrala de la Brazi”, a spus Neel. 

Potrivit lui Neel, acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor de producţie.

„Nu este suficientă capacitatea de generare şi nu pot fi finanţate investiţiile în noi capacităţi de generare pentru că nu există posibilitatea încheierii unor contracte pe termen lung. Deci trebuie să vindem totul pe o piaţă parţial reglementată, nu poţi finanţa proiecte noi”, a mai spus Neel, care este şi preşedintele Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze din România.

Aceste lucruri au dus la creşterea vertiginoasă a importurilor, România utilizând la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate