joi, septembrie 21, 2023
AcasăAdministrație publicăPatriarhia Română refuză avansarea în grad a fostului turnător Mache, ascuns sub...

Patriarhia Română refuză avansarea în grad a fostului turnător Mache, ascuns sub barba lui Teodosie (document)

Patriarhia română îi aduce grave acuzații, într-o adresă oficială, ultra-conservatorului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, atât cu privire la ambițiile lui personale, aflate în conflict cu interesele bisericii ortodoxe, cât și la comportamentul lui provocator, șoșocar, lipsit de ”tact pastoral”, sau disciplină, individul fiind acuzat inclusiv de promovarea și protejarea imposturii academice, sub forma plagiatelor, la Școala doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Acuzațiile apar în răspunsul trimis de Patriarhie unei solicitări a lui Teodosie, prin care acesta cerea transformarea eparhiei pe care o păstorește discreționar în mitropolie, iar în subsidiar, avansarea sa la rangul de mitropolit. Cerea așadar, concret, ”reactivarea Mitropoliei Tomisului”, fără a fi îndeplinită nici măcar una dintre condițiile necesare unei asemenea ascensiuni.

Patriarhia Română i-a refuzat lui Teodosie cererea de avansare în ierarhia Bisericii și i-a trimis acestuia un răspuns în care, dincolo de argumentele de ordin istoric și legal ale refuzului, conțin și o critică extrem de dură a comportamentului lui Teodosie.

În documentul dezvăluit de G4media, conducerea Bisericii Ortodoxe Române consideră că demersul lui Teodosie, de reactivarea a Mitropolie Tomisului și, deci de avansare a lui în grad ca mitropolit, nu are nicio legătură cu necesitatea misionară a actuală a bisericii, fiind vorba exclusiv de ambiția personală a petiționarului.

” Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, adică a lui Teodosie.

Cererea acestuia este considerată chiar o obrăznicie cu atât mai mult cu cât, scrie BOR, în mod frecvent Arhiepiscopia Tomisului creeaza nota discordantă, sfidând recomandarile și dizpozițiile Patriarhiei Române.

” În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, incălcând hotărârile Sfântului Sinod în acest sens, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc.”

Lui Teodosie i se reamintește că Arhiepiscopia Tomisului înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională, îndeosebi din perioada pandemiei.

Teodosie a adus prejudicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române

Inițiativele lui Teodosie din perioada pandemiei, se afirmă în document, ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că ele au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

În document se invocă și un raport de activitate al Comisiei de Teologie din cadrul CNATDCU, în care se dezvăluie impostura academică a plagiatelor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din eparhia lui Teodosie.

”În cadrul hotărârii sinodale nr. 1138/2021 privind raportul de activitate a Comisiei de Teologie din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru perioada septembrie 2020 — ianuarie 2021, s-a evidențiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Scoala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius, Constanta (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legatură cu disciplina pe care o predau si pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompletă si viciată folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate etc.).

Rebelul de la Constanța nu și-a plătit de cinci ani datoriile finaciare la Patriarhie

De asemenea, același Teodosie este acuzat că nu și-a achitat datoriile financiare către Patriarhie de cinci ani.

”Un alt aspect negativ în relația cu Patriarhia este acela că Arhiepiscopia Tomisului are mari datorii financiare față de Patriarhia Romana, pe care nu le-a achitat, deși au fost trimise mai multe notificări de plată. De exemplu, valoarea totală a datoriilor fațăa de Tipografia Cărților Bisericesti, la data de 24 martie 2021, era de 468,.822,02 lei, acestea însumând restanțe de plată încă din anul 2016. Prin urmare, neachitarea sumelor datorate Patriarhiei va atrage sancțiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului” – se afirmă în documentul BOR.

Toate aspectele semnalate anterior privind solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului arata faptul ca ridicarea la rang de Mitropolie a acestei eparhii nu este statutara, nu reprezintă o necesitate pastoral-misionară actuala si afecteaza disciplina eclezială, susține BOR.

”Eparhia care solicita o astfel de ridicare în rang trebuie să dovedească mai întai statornicie, bună organizare și bună administrare, cooperare cu Patriarhia și solidaritate sinodală, servind drept exemplu pozitiv pentru eparhiile vecine”, ceea ce nu este cazul eparhiei lui Teodosie.

Smerenie și unitate, nu întîietate și onoruri!

Prin urmare, se afirmă în finalul scrisorii, ținând seama de aspectele prezentate mai sus, aprobarea solicitarii ”reactivarii Mitropoliei Tomisului” nu este conformă cu Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și afectează negativ unitatea acesteia.

”În concluzie, se recomandă ca, în activitatea și solicitările Arhiepiscopiei Tomisului, smerenia și unitatea să primeze în raport cu dorința de intâietate și onoruri, deoarece în slujirea Bisericii Ortodoxe nu există drepturi fără obligații si nici autonomie eparhială fara comuniune sinodală”.

Imaginea lui Teodosie, din conținutul scrisorii BOR, este aceea a unui parvenit corupt, indisciplinat, degrabă acoperitor de plagiate și cu interese contrare Bisericii Ortodoxe.

Nici nu te puteai aștepta la altceva din partea individului care, sub barba grețoasă și capotul cu sclipici, îl ascunde de peste trei decenii pe celebrul Mache, turnătorul Securității.

scrisoare-BOR
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate