sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiPensionarea anticipată a magistraţilor, amânată până la 1 ianuarie 2022

Pensionarea anticipată a magistraţilor, amânată până la 1 ianuarie 2022

Pensionarea anticipată a magistraţilor a fost amânată până la 1 ianuarie 2022, după ce Senatul a decis în unanimitate, cu 81 de voturi „pentru”, menţinându-se pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani.

Senatorii au mai decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei. Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei.

„Din punctul nostru de vedere, toate declaraţiile politice referitoare la o eventuală asumare a răspunderii pe chestiuni legislative care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor sau organizarea judiciară nu îşi mai găsesc astăzi fundamentul. Dacă există bună intenţie, legea poate fi promulgată chiar în această săptămână. Luni am avut în dezbatere în Senat o moţiune simplă care respectă regulamentul, Constituţia şi a urmat îndeaproape toate procedurile moţiunilor simple anterioare. L-am auzit pe domnul Iohannis spunând că în Senat s-a produs o golăneală a PSD, am încheiat acest ruşinos citat. Aş vrea să-i spun domnului Iohannis să treacă la treabă şi să promulge această lege, să dea banii datoraţi statului înapoi şi, în general, să ne scutească de aceste aroganţe neofanariote. Să-i fie ruşine!”, a declarat Șerban Nicolae.

Pe de altă parte, senatorul PNL Alina Gorghiu l-a rugat pe preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc, să aplice regulamentul atunci când de la tribuna Senatului grobianismul este în floare.

„Aveţi posibilitatea pe regulament să cenzuraţi orice intervenţie care depăşeşte limita bunului simţ”, a afirmat Gorghiu. De asemenea, senatorul USR Vlad Alexandrescu a subliniat că prevederea referitoare la pensionarea anticipată trebuie abrogată complet şi nu doar amânată.

„Cei care au promovat iniţiativa legislativă care ar fi permis acest haos în sistemul judiciar sunt PSD şi ALDE. Este ridicol să vină astăzi în Parlament şi să spună că ele salvează România de un colaps judiciar. L-aţi provocat, domnilor de la PSD. Aşa că ce faceţi astăzi este prea puţin”, a mai spus Alexandrescu. 

Senatul este for legislativ decizional pentru acest act normativ.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate