marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiPentru Rusia, Ucraina este o amenințare mai mare decât NATO: Rusia a...

Pentru Rusia, Ucraina este o amenințare mai mare decât NATO: Rusia a retras 80% din trupele stationate în Arctica, lângă Norvegia, după februarie 2022

Forţele ruse staţionate în Arctica, lângă Norvegia, reprezintă ”20% sau mai puţin” din numărul anterior invaziei Rusiei în Ucraina, din februarie 2022, potrivit şefului apărării din Norvegia, transmite Reuters.

Norvegia face parte din NATO şi împarte graniţa cu Rusia în Arctica. Ţara nordică se învecinează cu Peninsula Kola, unde se află majoritatea armelor nucleare ale Rusiei, precum şi flota sa de Nord, care operează submarinele nucleare ale Rusiei.

Vorbind după o întâlnire a şefilor apărării ţărilor NATO care a avut loc sâmbătă, la Oslo, generalul Eirik Kristoffersen a spus că preşedintele rus Vladimir Putin ştie ”foarte bine” că NATO nu este o ameninţare pentru Rusia.

”La graniţa noastră, la graniţa cu Rusia, au mai rămas poate 20% sau mai puţine forţe (ruseşti) decât erau înainte de 24 februarie 2022. Dacă credea că ameninţăm Rusia, nu s-ar fi putut muta cu trupele sale în Ucraina pentru a lupta acolo”, a spus el într-o conferinţă de presă.

Acest tipar de comportament al Rusiei se aplică şi modului în care a tratat Finlanda vecină după ce a aderat la NATO în aprilie, a adăugat amiralul Rob Bauer, preşedintele comitetului militar al NATO.

Finlanda şi Rusia împart o graniţă de 1.300 km (810 mile), cu trupele ruseşti de-a lungul acelei zone, ca şi Norvegia, sub numărul lor existent înainte de război.

„Rusia ştie că NATO nu este o ameninţare pentru că nu intenţionăm să-i atacăm. Altfel ar fi răspuns complet diferit la aderarea Finlandei. Au vorbit despre asta, dar nu au vorbit în termeni fizici „, a declarat Bauer la conferinţă.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate