marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiAsalt cu repetiție asupra banilor din Pilonul II de pensii

Asalt cu repetiție asupra banilor din Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii a reprezentat, încă de la început, un subiect de maxim interes pentru guvernarea PSD. Discuţiile privind posibila dispariţie a acestui pilon ţin capul de afiş al dezbaterilor publice actuale, intr-un fel de perpetuum “breaking news”.

 

Dincolo de justeţea sau injusteţea unei decizii care trebuie fundamentate de specialişti în domeniu, ne-a atras atenţia modalitatea de aducere a temei în atenţia opiniei publice.

La o rememorare a modului în care s-a tratat până acum acest subiect, nu mai este vorba de niciun “breaking news”. Asistăm de fapt la o nouă etapă din acelaşi demers al actualei guvernări: fără Pilonul II de pensii care ar trebui să intre tot la buget.

În fapt asistăm cu toţii la o repunere în scenă a aceleiaşi reprezentaţii, din care s-a mai turnat un episod, după acelaşi scenariu.

Episodul 1

Să ne amintim cum Ionuţ Mişa, pe atunci aproape ministru de finanţe – audiat pentru validare în comisiile de specialitate, declara că Pilonul II se va desfiinţa şi banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau de privat.

„Pilonul II se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi” – a declarat Ionuț Mișa pe 29 iunie 2017.

La doar câteva ore după această declaraţie, care la fel ca şi acum a provocat rapid discuţii aprinse, Ionuţ Mişa era învestit de Parlament ca ministru de finanţe. Imediat Mişa şi-a schimbat radical declaraţiile şi a susţinut că totul a fost doar o eroare şi că în Programul de guvernare nu exista această măsură.

Premierul de atunci a intervenit şi el, scandalizat, afirmând că nu se pune problema naţionalizării şi că va avea o discuţie cu Mişa despre această eroare.

Pilonul II de pensii și războiul lui Dragnea

Pe aceeaşi temă s-a pronunţat atunci şi Liviu Dragnea, dar în următorul context: fondul de pensii NN, cu puţin înainte de anunţul “greşit” al lui Mişa, își notifica clienţii cărora le administra pensia privată obligatorie, că au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomanda să se informeze despre contextul pieţei.

Liviu Dragnea a susţinut atunci că scrisoarea companiei NN era un fals care ar fi putut chiar “să ducă la prăbușirea unui sistem” iar compania olandeză era una dintre cele care “îşi bat joc de români”. Dragnea a cerut atunci ca ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe să sancţioneze compania NN pentru a da un exemplu celorlalte multinaţionale. ASF s-a conformat, a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social și a decis retragerea autorizației directorului general de atunci, Raluca Țintoiu.

În rezumat scenariul de atunci a fost aşa: o voce oficială aruncă pe piaţă vestea nationalizării Pilonului II de pensii, se nasc proteste serioase şi, în replică, se anunţă că de fapt a fost o greşeală, că nu e vorba despre asta iar lumea trebuie să se liniştească. Actorii: un ministru (de finanţe), un prim-ministru şi….Liviu Dragnea.

Episodul 2:

Acum să vedem episodul 2, cel actual. O voce oficială, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză – CNSP, dă publicităţii o propunere de suspendare a plăţii contribuţiilor pentru pensiile cuprinse în Pilonul II. Se nasc proteste serioase. Imediat vine un ministru, cel al Muncii de data aceasta, care susţine că din nou a fost o greşeala…de înţelegere. Adica CNSP doar a propus, din proprie iniţiativă, ceva ce Ministerul Muncii nu va accepta. Eroare de comunicare….

Intervine şi premierul de acum, Viorica Dancila, care precizează că toată agitaţia nu are rost deoarece a fost doar o propunere pe care Guvernul nu o agreează. „A fost o propunere a Comisiei Naționale de Prognoză, o comisie (sic! – n.r.) pe care noi nu o agreăm și nu am agreat-o și acest lucru este demonstrat și prin faptul că nu a fost o hotărâre de guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranță acea hotărâre nu va fi agreată de Guvernul României” –  a afirmat premierul Dancilă pe 21 mai 2018.

Liviu Dragnea linişteşte oamenii, spunand că nu se naţionalizează nimic. Ba mai mult, susţine că o informaţie de acest gen, care este sută la sută mincinoasă, poate destabiliza într-adevăr economic şi social România şi poate aduce atingere securităţii naţionale. Doar că acum nu a mai cerut să fie nimeni amendat. Dragnea insa introduce acum  o nuanţă nouă: oricum la Pilonul II nu sunt bani privaţi – adică sunt tot de stat şi cum să naţionalizezi ceva al statului?!… Iar Guvernul va analiza dacă să se dea “o perioadă de opțiune” (nota bene: o sintagmă interesantă lansată tot de Dragnea în episodul 1) pentru fiecare cetățean, în decursul căreia “plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată.

În rezumat, acum lucrurile au stat aşa: o voce oficială aruncă pe piaţă vestea unei posibile naţionalizări a Pilonului II de pensii, se nasc proteste serioase şi, în replică, se anunţă că de fapt a fost o greşeală…de comunicare şi înţelegere, că nu e vorba despre asta iar lumea trebuie să se liniştească. Actorii de azi: un ministru (al Muncii), un prim-ministru şi….Liviu Dragnea. De data asta nimeni de la CNSP nu demisionează şi nici nu se dă vreo amendă.

Concluzia care să fie? Doar că perseverenţa e cheia succesului şi că trebuie să iei pulsul străzii ca să ştii când să acţionezi sau când să recunoşti o eroare…de comunicare şi înţelegere.

Asaltul declanșat de Putere asupra Pilonului II de pensii continua insa, bine camuflat sub perdeaua de fum a manipularii.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate