marți, decembrie 5, 2023
AcasăAdministrație publicăPrimăria București vrea să iasă din politica de Moș Crăciun

Primăria București vrea să iasă din politica de Moș Crăciun

Primăria București vrea să iasă din politica de Moș Crăciun în privinţa alcătuirii bugetului, realizând un proiect realist, nu unul bazat pe venituri imaginare, a declarat edilul Nicuşor Dan.

„Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun în care s-a desfăşurat până acum, din păcate, discuţia pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie – se tăia, aşa, din pix – şi nu exista nicio coerenţă între lucrurile care se plăteau de la bugetul local.  Urgenţa este să ieşim cu un buget realist imediat după aprobarea bugetului naţional. Buget realist înseamnă cu venituri reale şi nu 7,5 miliarde venituri imaginare. Vreau prin asta să recâştigăm încrederea atât a băncilor, către care ne vom duce ca să ne împrumutăm, cât şi a pieţei, a furnizorilor de servicii, de lucrări, cu care vrem să lucrăm în continuare, în special a constructorilor”, a declarat primarul Capitalei.

Acesta a refuzat câteva dintre propunerile care au fost formulate în timpul discuţiilor privind bugetul, menţionând în acest sens acordarea a 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti.

„Ştiţi că este o secvenţă în filmul Titanic în care vaporul se scufundă şi orchestra cântă. Am avut această imagine de mai multe ori în minte la discuţiile cu o parte din executiv. Vă dau un singur exemplu. Am primit propunerea de a cheltui 25 de milioane de lei pentru noi statui în Bucureşti. Avem, de asemenea, administraţii care plătesc – şi aici este un loc în care putem să tăiem din cheltuieli – zeci de mii de euro pe chirii, timp în care AFI are spaţii din care unele stau goale şi altele sunt închiriate pe nimica toată”, a spus Nicuşor Dan.

Politica de Moș Crăciun nu priește bugetului

În proiectul de investiţii pentru 2020 vor fi introduse proiecte precum Prelungirea Ghencea, Pasajul de la Doamna Ghica, consolidări, patinoarul Flamaropol şi cartierul Henri Coandă.

„Avem nişte restanţe istorice. În anul 2003 s-a semnat un program cu BEI pentru reabilitarea a 102 şcoli cu termen de finalizare 2008. Nu s-a încheiat. Am cerut un raport detaliat, mai avem 5-6 şcoli de terminat în programul acesta. Sunt convenţii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic care sunt semnate din anii 2005-2007 şi clădirile nu au fost consolidate încă. Sunt oameni care au fost proprietari, care au fost mutaţi în locuinţele de necesitate, pentru ca imobilele lor să se consolideze şi stau acolo de nouă ani şi încă nu s-au terminat imobilele de consolidat. Iar în cartierul Henri Coandă avem o promisiune din 2007 – absurdă – ca PMB să facă inclusiv partea care aparţine judeţului Ilfov, adică oraşului Voluntari. Din păcate, această promisiune s-a concretizat într-o hotărâre de instanţă din 2012 care ne obligă să facem acest lucru”, a mai spus Nicușor Dan.

Jumătate de buget pe subvenții

Premarul a atras atenţia că mai mult de jumătate din bugetul real pe anul 2020 a fost cheltuit pe subvenţiile pentru termie şi transportul în comun. Astfel, subvenţia pentru transport facturată efectiv în 2020 a fost de 1,3 miliarde lei (în condiţiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei), iar subvenţia pentru termie facturată în 2020 a fost de 1 miliard de lei.

„Arena Naţională ne costă 20 de milioane de lei pe an şi produce 2 milioane de lei. Administraţia de Consolidări a Clădirilor cu Risc Seismic a plătit în 2020 cinci milioane de lei pentru a face o campanie publicitară, „Bucureştiul trainic”, dar în anul 2020 nu a semnat decât o convenţie pentru un imobil pe care să îl reabiliteze”, a adăugat el.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate