joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiPPMT: Predarea limbii române ca pe o limbă străină nu este o...

PPMT: Predarea limbii române ca pe o limbă străină nu este o ofensă, ci o condiţie vitală

Predarea limbii române ca pe o limbă străină nu este o ofensă, ci o condiţie vitală pentru membrii comunităţii maghiare să înveţe cât mai eficient limba statului, este de părere liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István.  

Acesta consideră că, modul de predare a limbii române în liceele maghiare este şi o cauză a rezultatelor mai slabe la bacalaureat obţinute de acestea. 

„La rădăcina problemei stau două chestiuni. Prima şi cea mai dureroasă pentru întreaga Transilvanie este modul cum se predă limba română şi felul în care sunt verificate aceste cunoştinţe la bacalaureat. În momentul de faţă, un elev cu limba maternă maghiară învaţă limba română după metodologia care se predă pentru elevii cu limba maternă română. Aceeaşi metodologie la literatură, aceeaşi la gramatică”, a spus șeful partidului. 

Potrivit lui, membrii comunității maghiare nu ar dori să înveţe limba oficială. 

„Adevărul este invers. Din anumite motive, cei care răspund de învăţământ la Bucureşti nu vor ca maghiarii să cunoască bine limba română şi pentru acest lucru nu asigură posibilitatea să învăţăm această limbă ca pe o limbă străină. Nu o spun cu o conotaţie negativă, pentru că acesta este adevărul. Din moment ce limba română în familiile maghiare nu este vorbită, este limbă străină. Nu poţi să obligi un copil de şapte-opt ani care întâlneşte limba română prima dată la şcoală să o înveţe ca unul care o aduce din familie. Consecinţele se văd. Noi, comunitatea maghiară, nu am avut niciun zecist la bacalaureat, nici în Bihor, dar nici în Transilvania”, a spus acesta. 

Csomortányi István a subliniat că cerinţa ca limba română să fie predată în şcolile maghiare ca o limbă străină nu este o ofensă. 

„Nu o dorim pentru că dorim să jignim, ci pentru că ar fi o condiţie vitală pentru membrii comunităţii maghiare ca să înveţe cât mai eficient limba statului. Pentru că este şi în interesul nostru să cunoaştem limba statului. Vedem foarte bine cum se descurcă pe piaţa forţei de muncă o persoană care nu vorbeşte bine româneşte. Este o realitate pe care nu o putem nega sau ascunde”, a mai spus preşedintele PPMT.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate