vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvăluiriPremierul Florin Cîțu este mincinos: Ministrul demis al Justiției nu primise în...

Premierul Florin Cîțu este mincinos: Ministrul demis al Justiției nu primise în timpul mandatului său, spre avizare, originalul Ordonanței Saligny

Motivul invocat de premierul Florin Cîțu, pentru schimbarea ministrului Justiției, Stelian Ion, anume că a refuzat să avizeze proiectul Ordonanței de Urgență pentru lansarea programului național de investiții Anghel Saligny este total fals. Un document apărut în presă dovedește că Ministerul Justiției a primit proiectul în original al ordonanței de urgență abia la o zi după demiterea ministrului. Prin urmare, Florin Cîțu a mințit din nou, ceea ce înseamnă că motivul demiterii lui Stelian Ion este cu totul altul.

Potrivit G4Media, care a consultat și publicat documentul guvernamental oficial, acesta a fost emis pe data de 2 septembrie și a ajuns la Ministerul Justiției de la Ministerul Dezvoltării.

Ministrul Stelian Ion a declarat deja, în mai multe rânduri, că documentul în original referitor la proiectul Anghel Saligny nu a fost trimis încă la Ministerul Justiției, cel piuțin până la demiterea sa din funcție.

”Ministerul Justiției nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condițiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul „Anghel Saligny” (PNDL 3). Ministerul Justiției nu se află, în acest moment, în situația de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurși toți pașii legali prevăzuți de HG 561/2009 privind elaborarea și avizarea actelor normative. De asemenea, nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a fi invocat un „aviz tacit” al Ministerului Justiției” – a declarat ministrul Stelian Ion pe 1 septembrie.

Documentul care confirmă că originalul proiectului de OUG a ajuns la Justiție abia pe 2 septembrie, după demiterea ministrului (sursa foto G4Media.ro)

Cu toate acestea, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministru invocând în mod mincinos că ar fi blocat activitatea guvernului prin refuzul său de a aviza documentul invocat pe care, a mințit Cîțu senin, Ministerul Dezvoltării l-ar fi trimis în 25 august Ministerului Justiției.

”Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este o ministru care, din nefericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin Programul de Guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. (…)Am verificat cu ministrul Dezvoltării. Pe 25.08 am primit copia că a fost trimis originalul acestei ordonanţe la Ministerul Justiţiei”, a spus premierul mincinos.

Tot atunci, în replică, ministrul Justiției a transmis că la minister a ajuns doar o copie a documentului, care nu putea fi avizată pentru că legea nu permite așa ceva.

„De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit Hotărârii de Guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei. Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele. De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie”, potrivit Agerpres.

Mai mult, Stelian Ion a spus că în acea zi au fost trimise aceleaşi documente şi către Ministerul Transporturilor şi către Ministerul Justiţiei. „Deci, nu avea cum să fie originalul împărţit la mai multe ministere”, a arătat ministrul Stelian Ion.

El a subliniat că la Ministerul Justiţiei există o adresă de înaintare „şi în spatele ei este actul semnat doar de către domnul ministru Cseke Attila, fără celelalte avize, deci este o copie”.

„Nu avea cum să fie transmis către Consiliul Legislativ un original, de vreme ce la noi ar fi fost originalul”, a mai arătat ministrul.

Așadar, Florin Cîțu a mințit din nou, așa cum obișnuiește s-o facă mereu, de când a intrat în Guvern ca ministru al Finanțelor și a declarat în fals că nu a avut antecedente penale, deși în urmă cu 20 de ani fusese arestat, judecat și condamnat la două zile de pușcărie și amendă penală.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate