Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit miercuri la Casa Albă de președintele Joe Biden și a obținut atât sprijin militar suplimentar în conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării, cât și asigurări că SUA se va opune în continuare proiectului Nord Stream 2 și garantează impunerea de sancțiuni în cazul amenințărilor la adresa securității energetice a Ucrainei din partea Federației Ruse sau a altor părți la proiect.
În urma întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Pachetul va include sisteme anti-blindaj Javelin şi alte capacităţi militare defensive letale şi neletale pentru a-i permite Ucrainei ”să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse”, indică o declaraţie comună dată publicităţii după întrevedere.
”Statele Unite sunt alături de Ucraina şi vor continua să lucreze pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa. Sprijinul Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei este de neclintit”, menţionează documentul citat.
Forţele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor, susţinuţi de Moscova, din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, de-a lungul frontierei cu Rusia, conflict soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, conform datelor ONU.
SUA şi Ucraina au mai afirmat că se vor opune în continuare proiectului Nord Stream 2, pe care îl consideră ”o ameninţare pentru securitatea energetică europeană”. SUA intenţionează să-şi continue eforturile ”pentru a menţine rolul de tranzit al Ucrainei şi securitatea livrărilor în timpul acestei perioade de tranziţie energetică şi pentru a împiedica utilizarea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin”.
Referitor la problema aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, președintele Zelenski a declarat că nu a discutat cu Joe Biden despre un calendar al aderării.
”Simt că preşedintele personal – şi nu doar simt, am auzit acest lucru – sprijină Ucraina cu privire la acordarea statutului de membru al NATO”, a spus preşedintele ucrainean.
Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice consideră că Ucraina trebuie să adopte mai multe reforme politice înainte ca ţara să fie invitată să adere la această organizaţie. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jennifer Psaki, a subliniat că Ucraina trebuie să-şi modernizeze sectorul apărării şi să promoveze reforme privind statul de drept în scopul îndeplinirii standardelor pentru aderare la NATO.
Kremlin: Ajutorul american poate determina Ucraina să încerce să rezolve prin forță conflictul din estul țării
De cealaltă parte, Kremlinul a atenționat joi, printr-o declarație de presă, că ajutorul militar american acordat Ucrainei ar putea determina Kievul să se comporte impredictibil şi periculos în conflictul din estul acestei ţări.
„Considerăm că aceasta ar putea cauza acţiuni impredictibile de partea ucraineană, în sensul unor încercări de a soluţiona conflictul din Ucraina prin forţă. Aceasta este foarte periculos”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Ca să o spunem direct, vorbim despre o prietenie ucraineano-americană împotriva Rusiei. Adică, ei nu sunt prieteni ei între ei, ci împotriva Rusiei. Aceasta nu poate fi decât regretabil”, a afirmat Peskov.
De asemenea, Peskov a reiterat opoziţia Moscovei faţă de dorinţa Kievului de a adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), remarcând declaraţiile făcute în timpul vizitei lui Zelenski în SUA.