miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiPoliticăPreședintele Iohannis, de la tribuna ONU: România a sprijinit şi va continua...

Președintele Iohannis, de la tribuna ONU: România a sprijinit şi va continua să sprijine Ucraina (video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că războiul din Ucraina are consecinţe globale şi subliniat că România va continua să sprijine această ţară.

„Trăim vremuri dificile. Predecesorii noștri, care au adoptat Carta Națiunilor Unite, au avut, citez, „hotărârea de a salva generațiile următoare de calamitatea războiului”. Aproape opt decenii mai târziu, pacea este, în continuare, amenințată, de această dată de noi provocări îngrijorătoare – cele mai grave de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Suntem martori din data de 24 februarie, la consecințele dramatice ale războiului ilegal și neprovocat declanșat  de Federația Rusă, un membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei.

Suntem, de asemenea, martorii unei solidarități excepționale din partea a numeroase țări, unite în acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunări și o victimă a luni de agresiune împotriva civililor, a infrastructurii de bază și a economiei.

Consecințele acestui război sunt globale și nu se limitează la securitatea noastră. Ele implică încălcări flagrante ale normelor și principiilor dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar și drepturilor fundamentale ale omului, precum și ale dezvoltării sustenabile globale. Acestea ar trebui să constituie motive majore de îngrijorare pentru noi toți, indiferent de distanța la care ne aflăm față de conflict”, a spus şeful statului în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU.

El a subliniat că nu există justificare pentru agresiunea militară împotriva unui stat suveran.

„Nu există justificare pentru vărsarea de sânge, distrugeri şi suferinţe umane. Este responsabilitatea noastră comună să fim uniţi şi să ne susţinem valorile comune, ca membri ai Naţiunilor Unite”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat că democraţia şi drepturile universale ale omului sunt aspiraţii legitime pentru întreaga omenire.

„De aceea trebuie să acţionăm acum şi să îi sprijinim pe toţi cei care luptă pentru libertate şi democraţie. Trebuie să garantăm respectul pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa tuturor Statelor”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a arătat că România a sprijinit şi va continua să sprijine Ucraina şi pe cetăţenii săi.

” România a sprijinit și va continua să sprijine Ucraina și pe cetățenii săi care luptă inclusiv pentru valorile și democrația noastre. România şi-a deschis frontierele şi inima pentru toţi cei care au căutat refugiu din calea războiului din Ucraina. De la începutul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut graniţele.

România a oferit nu doar asistenţă de urgenţă, dar şi sprijin pe termen mediu şi lung pentru cei care au decis să rămână în ţara noastră, acces liber la educaţie, servicii medicale şi piaţa muncii.

În plus, am oferit asistenţă umanitară directă şi am constituit un hub logistic pentru coordonarea asistenţei umanitare internaţionale din întreaga lume. Sprijinul nostru nu se va opri aici”, a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că pentru apărarea valorilor comune este esenţial ca statele să rămână unite în acest context.

„Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricând.

Pentru apărarea valorilor noastre comune, este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi, inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele şi, în acelaşi timp, pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Printre cei care fac parte din delegaţie se numără ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Ligia Deca, Daniela Bârsan. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri, potrivit Agerpres.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate