miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiExterneSeparatiştii din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie anunţă referendumuri pentru...

Separatiştii din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie anunţă referendumuri pentru unirea cu Rusia

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson, informează presa de stat de la Moscova şi oficialităţi locale, conform agenţiilor Reuters, dpa şi AFP.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie, transmite TASS, preluată de Reuters.

Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.

Rusia a justificat invazia în Ucraina, declanşată în februarie, inclusiv prin necesitatea „eliberării” Doneţkului şi Luganskului, cu populaţie rusofonă importantă. Înaintea începerii războiului, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa faţă de Ucraina a celor două regiuni. Herson, regiune din sud care nu era menţionată iniţial, a fost de asemenea ocupată de armata rusă.

Secesioniştii au sugerat că anexarea de către Rusia a estului Ucrainei – cunoscut sub denumirea de Donbas – ar putea obliga Moscova să riposteze mai dur armatei ucrainene. Kremlinul nu a comentat deocamdată despre acest subiect.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei, scrie Reuters.

”Referendumurile în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk) sunt esenţiale, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice’” afirmă Medvedev într-o postare pe Telegram.

El susţine că Moscova ar trebui să permită acestor regiuni (ucrainene) să se alăture Rusiei, întrucât aceasta ar oferi Kremlinului o justificare în plus pentru utilizarea forţei militare în Ucraina.

”A face din republicile populare Donețk și Lugansk, sprijinite de Moscova, parte oficială a Rusiei, este un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea de către Rusia a forței militare pentru a le proteja” – a spus el.

„O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare. Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, a mai declarat Medvedev.

Parlamentul ”Republicii Populare Lugansk”, recunoscută doar de Rusia şi până recent controlată integral de forţele ruse, a adoptat marţi o lege care stabileşte detaliile referendumului, fără însă a preciza data.

Oficiali ucraineni au afirmat luni că a fost eliberată prima localitate din regiunea Lugansk.

Marţi, după anunţul privind referendumurile, Ucraina a promis că „va rezolva problema rusă”. „Ameninţarea nu poate fi lichidată decât prin forţă”, a scris pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.

El a afirmat că este vorba despre un „şantaj” din partea Moscovei, motivat de înfrângerile militare suferite de forţele ruse, care s-au retras de la începutul lunii de pe mii de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean.

(sursa: Agerpres)

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate