vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAdministrație publicăPrima rectificare bugetară pe 2019 este planificată în iulie

Prima rectificare bugetară pe 2019 este planificată în iulie

Prima rectificare bugetară pe 2019 este planificată în iulie şi va viza veniturile în scădere ale unor comunităţi locale faţă de cele previzionate, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. 

„Să spunem că o comunitate locală a avut o tranzacţie anul trecut. A avut un venit încasat. Dar în acest an acel venit nu se mai încasează. Şi atunci într-adevăr previziunea legată de veniturile comunităţii locale trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. Şi atunci, la rectificarea bugetară din acest an, pe care vrem s-o facem în luna iulie, trebuie ca această reglare să fie făcută. Adică nu vor pierde primăriile pe baza acestui motiv”, a declarat Teodorovici. 

MInistrul a mai spus că vrea să discute cu reprezentanţii comunităţilor locale pe marginea bugetului, precizând, totodată, că sumele pe care le vor primi sunt cele convenite la constituirea bugetului. 

„O să invit cele patru structuri asociative, dacă nu chiar mâine sau cel târziu miercuri la o discuţie pe acest subiect legat de buget, pe cheltuielile de pe partea socială, ca să clarificăm aceste lucruri şi ale elemente pe care dânşii le au de adus în discuţie pe diferite zone, nu neapărat legate de Finanţe. În general, ca să ştim că exact până la finalul lunii iunie clarificăm cum am promis la ultima şedinţă de la AMR, clarificăm toate aceste lucruri pentru a putea dânşii să demareze proiecte, ce au de făcut la nivel local”, a mai declarat Teodorovici.

Potrivit lui, anul trecut, primăriile au primit la comune 750 de lei pe cap de locuitor, iar anul acesta sunt 1000 de lei şi nu mai puţin de 2 milioane de lei pe comună. Anul trecut s-au alocat pentru partea de cheltuieli sociale 3,5 miliarde de lei, în acest an suma din buget este de 4,7 miliarde de lei. 

Bugetul general consolidat pentru 2019, aprobat de Parlament în luna februarie, este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) este estimat la 1.022 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 2,76% din PIB. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate