sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieProcurorii au contestat decizia judecătorilor din Botoșani, care au decis liberarea condiționată...

Procurorii au contestat decizia judecătorilor din Botoșani, care au decis liberarea condiționată a lui Gheorghe Nichita

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani au contestat decizia instanţei de liberare condiţionată a fostului primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, aflat în detenţie în Penitenciarul Botoşani, informează Agerpres.

Procurorii au depus, luni, la Judecătoria Botoşani o contestaţie, după ce vineri magistraţii acestei instanţe au admis cererea Penitenciarului Botoşani de punere în libertate a fostului edil şef al Iaşiului, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită.

Soluția pe scurt a instanței judecătoriei Botoșani, de vineri, a fost următoarea:

În baza art. 587 Cod procedură penală, cu referire la art. 59 şi următoarele din Codul penal de la 1969, admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Nechita (Nichita-n.red) Gheorghe, în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti Sec. I P, (M.E.P.I. nr. 5644/2020).

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Nechita Gheorghe de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 5644/2020 emis de Tribunalul Bucureşti Sec. I P, în baza sentinţei penale nr. 2324/2017 a Tribunalului Bucureşti Sec. I P. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 30 iulie 2021”.

În august 2020, Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. El a fost găsit vinovat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit firmei UTI și unei alte firme, precum și reduceri la un hotel de lux din București, dar și cazare în China. Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Nichita mai este condamnat, în primă instanță, la 5 ani și două luni de închisoare, în dosarul ”Amanta”, numai că recent, în urmă cu două săptămâni, magistrații de plastilină de la Curtea de Apel Iași au anulat toate interceptările din dosar, la cererea infractorului Nichita, ceea ce înseamnă că în curând vom asista la achitarea acestuia în acel dosar.

În acest al doilea dosar, Gheorghe Nichita este acuzat că și-a determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate