joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiProgramul Casa Verde Fotovoltaice pare că se transformă într-o țeapă

Programul Casa Verde Fotovoltaice pare că se transformă într-o țeapă

Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a împotmolit din nou, chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program, iar Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a făcut încă nici o decontare până la ora actuală, susţin reprezentanţii Greenpeace România.

„Semnalăm acest nou blocaj al programului AFM, pentru că vrem ca declaraţiile autorităţilor legate de sprijinirea energiei regenerabile să nu rămână doar vorbe. Zeci de mii de români şi-au arătat deja interesul pentru a-şi produce energia mai curat, cu impact scăzut asupra climei şi mediului. Iată, însă, că o instituţie care ar trebui să finanţeze proiectele de mediu din România nu-şi face treaba, sabotând de doi ani stimularea financiară a prosumatorilor”, afirmă Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Peste 13.000 de cetăţeni ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru a-şi monta un sistem fotovoltaic şi a deveni prosumatori, respectiv cetăţeni care îşi produc singuri şi curat energia. Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

„Montajele au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările. Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, spune Greenpeace România.

Programul Casa Verde Fotovoltaice bate pasul pe loc

Reprezentanţii ONG-ului precizează că AFM a „uitat” să relanseze Programul Casa Verde Fotovoltaice, îmbunătăţit, în octombrie.

„Nici a doua sesiune de înscriere nu a fost lansată în luna octombrie, aşa cum declaraseră în luna august reprezentanţii AFM. În 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinşi, cei mai mulţi pe motivul ‘documentelor expirate’, tocmai din vina amânărilor generate de AFM şi a comunicării defectuoase a instituţiei. Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanţii respinşi în prima rundă – inclusiv prin intermediul mass-media – să se reînscrie la o nouă ediţie a programului în toamna acestui an. Promisiunile nu s-au concretizat”, subliniază activiştii de mediu.

Casa Verde Fotovoltaice este un program de finanţare prin care Administraţia Fondului pentru Mediu îşi propune creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Indicatorul de performanţă al programului îl reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră (kg CO2) redusă, prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice calculată pe toată perioada de monitorizare a proiectului.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate