luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiProiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost aprobat

Proiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost aprobat

Proiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost aprobat după mai multe ore de dezbateri în Comisia juridică, singurii care au votat împotriva lui fiind parlamentarii din Pro România. Astfel că, s-au înregistrat 266 de voturi pentru, 11 contra şi 8 abţineri. 

Principalele măsuri din proiectul amendat de deputaţii jurişti au în vedere respectarea siguranţei sanitare, drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor şi după aceea şi celelalte obiective care au în vedere un scop final, şi anume protecţie eventual şi prevenţia în asemenea situaţii de risc.

„Dăm posiblitatea celor care până la urmă, din păcate, ar putea ajunge în asemenea situaţii – mă refer la carantinare, la izolare – să poată să aibă dreptul de contestare a măsurii. Izolarea şi indisponibilizarea bunurilor nu poate depăşi durata stabilită pentru riscul respectiv de izolare sau carantină a persoanelor. Mai exact, nu poţi să izolezi un bun mai mult decât carantinezi o persoană. Amendări sunt foarte multe. Am încercat să protejăm drepturile în primul rând ale românilor, în subsidiar viaţa şi siguranţa societăţii în ansamblul ei. De aceea, PSD îşi asumă aceste modificări care schimbă foarte mult sensul iniţiativei pentru că vin să-i protejeze pe români”, a adăugat deputatul PSD, Nicușor Halici.

Trăim vremuri complicate, nefericite, sub ameninţarea bolii și a morţii

Potrivit deputatului liberal Ioan Cupşa, trăim vremuri complicate, nefericite, sub ameninţarea bolii, a morţii, iar ameninţarea, din păcate, este departe de a dispărea.

„Astăzi vom adopta o iniţiativă legislativă la care cu toţii ne-am adus contribuţia. Este de remarcat că, la lucrările Comisiei juridice, aproape la fiecare dintre amendamente, ne-am adus cu toţii contribuţia şi le-am votat toţi reprezentanţii partidelor politice. Este un moment excepţional de solidaritate, păcat că nu avem parte mai des de astfel de momente. Izolarea, carantinarea au fost dispuse de Guvernul Ludovic Orban şi şi-au arătat eficienţa, au ţinut sub control pandemia”, a spus deputatul PNL.

Pe de altă parte, deputatul USR Ionuţ Moşteanu este de părere că autorităţile au nevoie de instrumente legale pentru a proteja sănătatea românilor..

„Aşteptăm de la PSD să nu mai minimizeze riscurile acestei pandemii şi de la Pro România acest lucru. Nu uităm că aţi condus România în ultimii 30 de ani şi aţi lăsat în urmă un sistem de sănătate subfinanţat, neperformant, spitale în paragină şi prea puţini medici. Aşteptăm şi de la Guvern mai multă transparenţă şi un dialog real cu Parlamentul. Proiectul ăsta a venit foarte târziu în Parlament şi am văzut solidaritate şi muncă în echipă zilele acestea, s-a muncit cot la cot, în Comisia juridică, toată lumea a adus amendamente, încercând să scoată un proiect bun în acest interval scurt de timp”, a spus Moşteanu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate