marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiPlenul Senatului a adoptat proiectul de modificare a Codului penal

Plenul Senatului a adoptat proiectul de modificare a Codului penal

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat în plenul Senatului, exact aşa cum a fost elaborat de Comisia specială privind legile Justiţiei. Senatorii au aprobat proiectul cu 75 de voturi „pentru”, față de 32 de voturi „contra”.  

Prin acest aviz, Comisia parlamentară  a eliminat mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de CCR. 

Toate aceste modificări au fost făcute în timp ce toată scena politică a fost acaparată de remanierea lui Tudorel Toader și schimbarea acestuia cu deputatul Eugen Nicolicea

Revenind la modificările din Codul penal, una dintre acestea vorbește despre reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor.

Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. 

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. Potrivit textului de lege, mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia. 

În acest context, liberala Alina Gorghiu a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pentru că raportul privitor la el nu a fost pus pe site cu trei zile înainte de a fi dezbătut, aşa cum prevede Regulamentul, pentru a putea fi consultat de parlamentari. Propunerea a fost respinsă de majoritatea senatorilor. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate