duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiProtest 10 august 2019. Cum arată până acum ziua

Protest 10 august 2019. Cum arată până acum ziua

Noul protest 10 august 2019 se vrea a fi o comemorare, nu aniversare a protestelor sângeroase și violente de anul trecut, în care abuzurile Jandarmeriei Române nu au fost nici uitate și nici iertate. 

Până acum ziua, pare una liniștită, despre ea dându-și cu părere de la politicieni, până la formatori de opinie, dar și cei din Jandarmerie. 

Astfel, preşedintele USR, Dan Barna, spune că data de 10 august, legată de violenţele de la protestul de anul trecut, devine un simbol, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte evenimente din istorie – 1 decembrie, 9 mai, 24 ianuarie sau 22 decembrie. 

„În istoria unei naţiuni există date care îşi pierd rapid rezonanţa de cifră de calendar şi devin simboluri care poartă în ele emoţia unei societăţi sau generaţii. 1 decembrie, 9 mai, 24 ianuarie sau 22 decembrie sunt astfel de date. Oamenii reţin impresia şi emoţia unui eveniment major şi după o vreme, nişte ani, data lui devine referinţa afectivă a acelei ţări. Nu cred că există convertire mai rapidă a datei în simbol precum în cazul lui 10 august”, a scris Dan Barna pe Facebook

Potrivit acestuia, 10 august înseamnă multă speranţă şi emoţie şi multă durere şi frustrare, reprezintă speranţa României alungate de 30 de ani pe alte meridiane, este emoţia României risipite care a venit la Bucureşti, dar şi durerea României batjocorite, cei sosiţi anul trecut din diaspora fiind fugăriţi, bătuţi şi gazaţi de un stat care şi-a folosit jandarmii nu pentru a proteja, ci pentru a împărţi teroare şi groază. 

„Am fost acolo anul trecut, ne-am luat raţia de gaz şi bastoane distribuită de Guvern. Membrii noştri vor fi şi astăzi în Piaţa Victoriei, printre cetăţeni, alături de ei, aşa cum suntem de trei ani. Nu vom strânge semnături în piaţă şi nu vom face acolo campanie. 10 august este de-acum despre respectul României de pretutindeni. Respect diaspora, respect România”, a mai scris Barna. 

Protest 10 august 2019: Iohannis adună semnături 

Cu ocazia noului protest 10 august 2019, șeful statului Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii la campania de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. 

„Vă mulţumesc foarte frumos că aţi venit, sper să obţinem numărul suficient de semnături. PNL este foarte, foarte hotărât să facă o acţiune ca lumea şi cred, cel puţin aşa mi-a spus conducerea partidului, că ajungem cel puţin la numărul de semnături din 2014. Şi astăzi este prima acţiune. Daţi-mi voie să vă mulţumesc vouă, celor prezenţi, pentru toţi cei care vor semna pentru candidatura mea”, a declarat Iohannis.

Șeful statului s-a referit și la noul protest 10 august 2019 anunţat în Piaţa Victoriei. 

„10 august – acum un an s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. Românii au venit să demonstreze paşnic, după aceea am intrat într-una din marile tragedii post-decembriste. Guvernul pesedist şi-a atacat propriii cetăţeni cu bâte, gaze lacrimogene, români care au demonstrat paşnic au fost atacaţi de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva, ceva inimaginabil, şi îmi doresc tare mult că dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, paşnică şi sper foarte mult ca de data aceasta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm”, a arătat Iohannis. 

Jandameria Româna despre noul protest 10 august 2019 

Misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestările publice anunţate sâmbătă în Capitală va fi centrată în primul rând pe dialog şi a făcut un apel la respectarea legii, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache.

„Misiunea noastră de astăzi va fi centrată în primul rând pe dialog. Vor fi în principal echipe de dialog, care vor relaţiona şi vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu cei care participă la aceste manifestaţii, tocmai pentru a veni în întâmpinarea lor, pentru a avea o comunicare directă, rapidă, în vederea înlăturării oricăror riscuri cu privire la adresa ordinii şi siguranţei publice”, a spus Enache.

Potrivit lui, dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice. 

„Vrem să eliminăm orice fel de suspiciune că ele ar avea menirea să intimideze sau să sperie într-un fel. Sunt dispozitive minime, care vor fi dimensionate gradual în funcţie de numărul celor care vor participa la această adunare publică, pentru a le asigura toate condiţiile de desfăşurare”, a precizat acesta. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate