luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiAcuzațiile se extind în dosarul protestelor din 10 august

Acuzațiile se extind în dosarul protestelor din 10 august

Se extind acuzațiile în dosarul protestelor din 10 august, astfel că parchetele militare au mai pus încă două fapte, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, au anunțat reprezentanții din Parchetul instanţei supreme. 

Şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august şi care sunt urmăriţi penal în acest dosar au fost chemaţi joi la sediul PICCJ pentru a li se aduce la cunoştinţă că sunt verificate in rem aspectele privind cele două noi infracţiuni pentru care procurorii au declanşat cercetările. 

„Mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, acuză procurorii. 

Astfel că, potrivit lui Bogdan Licu, procurăr general interimar se va întâlni cu conducerea Secţiei parchetelor militare pentru a discuta despre stadiul cercetărilor în cazul violenţelor de la protestul din 10 august 2018 şi despre modul în care a fost soluţionat dosarul Revoluţiei. 

„Voi avea întâlniri cu şefii principalelor structuri de parchet care au atribuţii în domeniul urmăririi penale, iar primii pe care îi voi chema la mine vor fi cei din Secţia parchetelor militare, conducerea Secţiei parchetelor militare, iar cu aceştia, discuţia se va axa pe două teme importante”, a declarat Bogdan Licu.

Prima şi cea mai importantă: stadiul cercetărilor în dosarul 10 august, dosarul violenţelor din 10 august. Şi a doua temă: modul în care a fost soluţionat dosarul Revoluţiei. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate