marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiUPDATE: Reprezentanții societății civile din CSM: Protocoalele între SRI şi PICCJ au...

UPDATE: Reprezentanții societății civile din CSM: Protocoalele între SRI şi PICCJ au la bază acte normative nelegitime

UPDATE: Președintele CSM, Simona Marcu, a ținut să se delimiteze public de poziția exprimată pe site-ul instituției de către cei doi reprezentanți ai societății civile, Victor Alistar și Romeu Chelariu precizând următoarele: ”Având în vedere informația publicată de unele agenții de presă, cu referire la caracterul ambiguu al comunicatului publicat pe site-ul Consiliului azi, 5 octombrie 2018, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că acest comunicat exprimă poziția celor doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, așa cum rezultă și din cuprinsul materialului de presă”.

STIREA ORIGINALA: Protocoalele  între SRI şi PICCJ au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a autorităţii judecătoreşti, au declarat reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii. 

Potrivit unui comunicat, membrii CSM care sunt reprezentanţi ai societăţii civile „achiesează, în integralitate, atât la Declaraţia reprezentanţilor legali ai curţilor de apel din România, adoptată la întâlnirea de lucru care a avut loc în 27 şi 28 septembrie în municipiul Suceava, cât şi la Hotărârea din data de 4 octombrie a Secţiei pentru judecători a Consiliului, care condamnă cu fermitate existenţa şi efectele protocoalelor încheiate între SRI şi PICCJ”. 

Prin normă juridică de natură constituţională, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

„Or, aceste protocoale au la bază acte normative nelegitime şi nepublice emise de entităţi juridice care nu pot şi nu trebuie să legifereze în aria de competenţă a Autorităţii judecătoreşti, constituind un mecanism strict secret, ascuns opiniei publice”, mai spun reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii. 

În acest context, sus numiții subliniază că prin conţinutul lor, protocoalele secrete reglementau modalităţi fie de realizare a procedurilor, fie de organizare a activităţii, materii ce se reglementează strict prin lege sau norme secundare emise de Consiliul Superior al Magistraturii în aplicarea legii. 

Protocoalele între SRI şi PICCJ au la bază acte normative nelegitime

De asemenea, se afirmă că justiţia se înfăptuieşte întotdeauna în numele legii, de judecători independenţi, care se supun numai legii, şi nu unor instrumente juridice abuzive care adaugă şi completează ocult legea, clasificate ca fiind strict secrete şi nedestinate publicităţii. 

„Totodată, dezavuăm încălcarea gravă a obligaţiilor de rezervă a magistraţilor care în chip nepermis au interferat cu cereri aflate pe rolul instanţelor exprimând ‘opinii în alb’ cu privire la dezlegările pe care le văd, în condiţiile în care atât instanţele de contencios cât şi cele penale au pe rol asemenea petituri”, se arată în comunicat.

Potrivit lor, aceste manifestări neconforme cu rigorile statutului magistraţilor trebuie analizate şi sub aspectul încălcării independenţei judecătorilor prin intermediul unor mijloace de presiune în forma unor opinii profesionale sau ‘certificate în alb’ date protocoalelor secrete din justiţie.

Reprezentanții societății civile în CSM sunt Victor Alistar și Romeu Chelariu, apropiați de alianța PSD-ALDE, primul dintre ei fiind cunoscut atât pentru pozițiile publice favorabile PSD cât și pentru numeroasele scandaluri în care a fost implicat de-a lungul anilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate