sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiPSD mai încearcă niște pomeni date din bugetul PNL

PSD mai încearcă niște pomeni date din bugetul PNL

PSD mai încearcă niște pomeni date din bugetul PNL și propune amendarea proiectului de modificare a OUG 114/2018 pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Social-democrații cer majorarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari cu 10%, dar şi menţinerea cumulului pensiei cu salariul pentru pensionarii care beneficiază de indemnizaţia socială sau care realizează venituri salariale la nivelul salariului minim pe economie.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se menţine la 640 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% şi este de 704 lei. Începând cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se majorează cu 10% şi este de 775 lei”, prevede amendamentul depus de PSD.

De asemenea, PSD propune şi majorarea cu 7,2% a indemnizaţiei de merit, începând cu luna ianuarie 2020 cuantumul lunar al acesteia să fie de 6.690 lei. În proiectul Guvernului această indemnizaţie se menţine la nivelul de 6.240 lei. Mai mult, cei din PSD vor ca prevederile articolului referitoare la eliminarea cumulului pensiei cu salariul nu se aplică pensionarilor cumularzi care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari sau care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor la nivelul salariului minim pe economie.

Deputatul PSD Daniel Suciu a precizat că social-democraţii au depus 35 de amendamente de fond la bugetul de stat şi 6 amendamente de fond la OUG 114 şi s-au adunat puţin peste 200 de amendamente individuale, impactul financiar fiind de 3,5 – 4 miliarde lei.

Potrivit amendamentului depus de PSD, dublarea alocaţiei de stat pentru copii ar însemna un efort bugetar de circa 6 miliarde de lei, sursa de finanţare fiind din creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale, acţiuni considerate prioritare de către ministrul Finanţelor.

Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament pentru proiectul bugetului de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificările la OUG 114/2018. Şedinţa Parlamentului începe la ora 16,00.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate