sâmbătă, septembrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiPSD, nemulțumit de ce face PNL cu salariul minim pe economie

PSD, nemulțumit de ce face PNL cu salariul minim pe economie

PSD, nemulțumit de ce face PNL cu salariul minim pe economie și susține că modelul de calcul propus de liberali pentru stabilirea acestuia, prin raportare la productivitatea muncii şi rata inflaţiei, va avea un puternic impact negativ în societate.

Social democrații cer solidarizarea organizaţiilor sindicale pentru a apăra drepturile salariaţilor câştigate în guvernarea social-democrată şi pentru a determina Guvernul Orban să adopte soluţii echitabile şi europene în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim.

„Modalitatea corectă, care e agreată la nivelul Uniunii Europene şi care oferă predictibilitate mediului de afaceri, este ca salariul minim să se raporteze la creşterea salariului mediu pe economie, astfel încât să se evite adâncirea decalajelor sociale dintre cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. O astfel de abordare vine în întâmpinarea propunerilor pentru stabilirea unui salariu minim european, care să reprezinte un procent unic din salariul mediu înregistrat în fiecare stat membru. Acest concept se bucură deja de susţinerea unor lideri europeni, precum preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, sau cancelarul german, Angela Merkel. PSD susţine ca România să se alăture statelor membre care susţin introducerea unui salariu minim european”, spun reprezentanții PSD.

În acelaşi timp, PSD condamnă ferm intenţiile PNL de a desfiinţa salariul minim diferenţiat pentru angajaţi cu studii superioare. „Este o abordare specifică regimurilor comuniste care îşi propuneau eliminarea brutală a diferenţelor dintre intelectuali şi ‘proletariat'”, consideră social-democraţii, argumentând că efectul unei astfel de măsuri ar amplifica exodul din ţară al tinerilor absolvenţi de studii superioare.

„Argumentul invocat de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, că România ar fi singura ţară din lume în care există salarii minime diferenţiate este o mare minciună. În Uniunea Europeană există şase state care au stabilit salarii minime diferenţiate după gradul de calificare. Este vorba de Franţa, Belgia, Ungaria, Slovacia, Estonia, şi Luxemburg. De asemenea, există în spaţiul Uniunii ţări care au stabilit salarii minime diferenţiate la nivel regional sau în funcţie de ramura de activitate”, susţine PSD.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate