luni, octombrie 25, 2021
AcasăAgenda ZileiPoliticăRapid Trident 2021: Ucraina a început exerciţii militare comune cu forţele SUA...

Rapid Trident 2021: Ucraina a început exerciţii militare comune cu forţele SUA şi aliaţi din NATO. În paralel, Rusia își arată mușchii în Marea Neagră

Ucraina a început luni exerciţii militare comune cu SUA şi alte trupe NATO, ”Rapid Trident – 2021”, într-o perioadă în care ţările vecine ei – Rusia şi Belarus – au desfăşurat la rândul lor exerciţii de amploare care au alarmat Occidentul, relatează Reuters.

Ucraina, în conflict cu separatiştii din estul ţării susţinuţi de Rusia din 2014, caută de mult timp o integrare mai strânsă cu forţele armate occidentale în speranţa de a se alătura într-o zi NATO.

După cum au anunțat reprezentanții Forțelor Terestre ale Ucrainei, la exercițiu participă aproximativ 6.000 de militari din 15 state partenere. Pe parcursul acestuia, sunt planificate trageri de luptă ale unui batalion multinațional. De asemenea, vor fi executate desantări comune ale parașutiștilor americani și ucraineni din avioane C-130 ale Aviației Militare de Transport din SUA.

”Astăzi deschidem împreună o nouă pagină în istorie. Începem educația pentru viitorul copiilor noștri, familiilor noastre, popoarelor noastre, pentru viitorul fericit al umanității. Cred că fiecare dintre voi îşi va concentra toate cunoştinţele, toate eforturile pentru a arăta ţărilor agresoare că nu au nicio şansă”, a declarat general-maior Igor Palagniuk, comandant al pregătirii forţelor terestre ucrainene, la ceremonia de deschidere desfăşurată la Centrul internaţional pentru operaţiunile de menţinere a păcii din Ucraina, situat în districtul Yaroviv, în vestul ţării, potrivit Ukrinform.

Potrivit aceleiași surse, la exercițiul din acest an participă militari din 15 țări, inclusiv Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Italia, Iordania, Lituania, Moldova, Pakistan, Polonia, România, Turcia și Regatul Unit.

În plus, participă și personalul brigăzii lituano-polonezo-ucrainene.

De asemenea, la exercițiu mai participă și Grupul de luptă cu vehiculele blindate din Brigada 81 a Gărzii Naționale din Washington, care este staționat în sprijinul Grupului mixt de studiu multinațional-Ucraina din aprilie 2021.

Exerciţiile din Ucraina intervin după uriaşele manevre organizate de Moscova în apropierea frontierelor NATO şi UE cu Rusia şi Belarus în ultimele săptămâni, la care – potrivit Rusiei – au participat circa 200.000 de militari.

Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică acuză, de asemenea, Rusia că a desfăşurat trupe suplimentare în acest an lângă frontierele Ucrainei.

Aproximativ 20 de nave de război ruseşti au început luni exerciţii cu tiruri reale la scară amplă în Marea Neagră.

„În jur de 20 de nave de suprafaţă şi vase de sprijin ale Flotei Rusiei din Marea Neagră au părăsit bazele lor din Sevastopol şi Novorossiisk pentru a efectua exerciţii comune prevăzând tiruri cu rachete şi artilerie”, a declarat şeful Departamentului de comunicare al Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksei Ruliov, căpitan de rangul II, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

În iunie, Ucraina, SUA şi alte state aliate au organizat un exerciţiu naval, Sea Breeze, în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a-l anula.

În iulie, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania au desfăşurat un alt exerciţiu, cu participarea a peste 1.200 de soldaţi.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate