Romania este tara cu cele mai multe fraude cu fonduri europene soluționate de Oficiul European de Lupta Antifrauda, arată Raportul OLAF pe 2019. în 2019. 10% din totalul de 100 de dosare se refera la fraude cu fonduri europene in tara noastra.
România este campioană in topul fraudelor cu bani europeni, țara noastră fâcând, anul trecut, obiectul a 11 investigatii, fiind urmată de Italia (9), Grecia, Polonia si Bulgaria (cu cate 7).
Cele mai multe inselăciuni sunt din domeniul proiectelor de mediu. Un caz din 2013, inchis in 2017, l-a vizat pe beneficiarul a cinci proiecte de acvacultura finantate de UE, subventiile fiind primite pentru suprafete care nu fusesera niciodata acoperite de apa. Raportul OLAF mai dă exemplu cu o fraudare in Romania a unui proiect de 102 milioane euro, finantat de UE. Dosarul a fost inchis in 2019 si la el institutia europeana a cooperat cu DNA.
Raportul OLAF pe 2019, muniție pentru Dacian Cioloș
Dacian Cioloş îi recomandă ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să trimită de urgenţă la Oficiul Procurorului Public European (EPPO) numărul de procurori solicitat de Laura Codruţa Kovesi.
„Conform OLAF, suntem, ca ţară, pe primul loc în 2019 la investigaţii şi recomandări primite. La fel de îngrijorător e şi faptul că, din 2015 până la finalul lui 2019, suntem pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude şi nereguli legate de fondurile structurale şi tot pe locul doi, după Ungaria, în ceea ce priveşte investigaţiile din care au rezultat recomandări. Practic, noi şi Ungaria împărţim la egalitate 35% din cazurile grave de nereguli cu fonduri europene din Uniunea Europeană. Poate aşa înţelegeţi şi de ce liderii PSD au văzut mereu un model în Viktor Orban. În aceste condiţii, îi recomand cât se poate de serios ministrului Justiţiei să trimită de urgenţă la EPPO numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruţa Kovesi. Orice amânare ridică serioase semne de întrebare”, a scris Cioloş pe Facebook.
El arată că România figurează în raport cu multe exemple de fraude în zona protecţiei mediului.
„Extrem de neplăcut este şi faptul că suntem prezenţi în raportul OLAF cu multe exemple de fraude în zona protecţiei mediului în ultimii cinci ani. Din exemplele prezentate în raport, România acoperă fraude în protecţia pădurilor, acvaculturilor şi managementul deşeurilor. Subiectele prezentate se suprapun perfect peste o serie de îngrijorări legitime ale societăţii româneşti”, a precizat preşedintele PLUS.
Potrivit lui, în ţara noastră, politicul a ignorat cerinţele cetăţenilor şi că s-ar fi putut realiza atât de multe lucruri bune pentru România.
„Avem o nouă dovadă că, atunci când simţim că aerul este irespirabil în România, acest lucru nu se datorează faptului că noi am fi diferiţi de ceilalţi europeni. Diferenţa e că noi le-am permis hoţilor să ne fure mai mult şi fără teamă”, scrie Cioloş.