joi, septembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiRaportul FMI 2019: vești deloc bune pentru România

Raportul FMI 2019: vești deloc bune pentru România

Raportul FMI 2019 trage un semnal de alarmă pe care autoritățile române îl ignoră din nou, iar asta arată lipsa de predictibilitate şi viziune a Guvernului.„Începutul lunii septembrie amplifică semnele despre sănătatea precară a economiei româneşti. După ce experţii independenţi precum domnii Lucian Croitoru şi Eugen Rădulescu, de la BNR, au indicat public existenţa unor premise ale declanşării crizei fiscal – bugetare, determinate de politica haotică a Guvernului Dăncilă, un nou document oficial, de această data al FMI, vine să confirme imaginea unui dezmăţ bugetar finanţat din împrumuturi tot mai scumpe”, a declarat liberalul Marilen Pirtea.

Documentul discută despre o schimbare de abordare în politica fiscal, explicând trecerea dinspre o politică prociclică spre una anticiclică. Economiştii ştiu bine că, în perioade precriză, deficitul bugetar trebuie redus, pentru o consolidare fiscală.
FMI discută în termeni generali despre eficientizarea cheltuielilor publice şi o mai bună transparentizare a acestora, dar şi despre creşterea investiţiilor publice, care în ultimii ani de guvern PSD au cunoscut un trend descrescător. Este un document deosebit de relevant, despre economia reală a României.

Ce recomandă raportul FMI 2019

„FMI recomandă totodată şi eficientizarea activităţii ANAF, informatizarea acesteia, cu scopul de creştere a colectării, care acum este sub nivelul programat. Tripleta deficitelor, respectiv deficitul cel de cont curent (5,1 miliarde euro pentru primul semestrul), deficitul comercial (7,7 miliarde euro pentru semestrul I) şi deficitul bugetar (estimat la 3,7% din PIB pentru 2019), indică o evoluţie critică în ultimi doi ani şi jumătate, trasând provocări imense pentru bunul mers al economiei în următorii ani. Aceste deficite sunt acum adevărate pietre de moară pentru creşterea economică viitoare”, indică deputatul liberal.
Raportul FMI face o serie de recomandări, atât pentru politicile fiscale, urmărind modernizarea administrării veniturilor şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor publice, ca şi în direcţia reevaluării noii legi a pensiilor, pentru a echilibra nevoile sociale şi sustenabilitatea fiscală.
Conform FMI, se recomandă majorarea dobânzii pe fondul unei inflaţii care a depăşit constant ţinta, în paralel cu o flexibilizare a cursului de schimb, pentru a putea absorbi mai uşor şocurile externe.
În privinţa reformelor structurale, FMI recomandă creşterea capacităţii instituţiilor şi companiilor de a absorbi fonduri europene şi asigurarea construirii infrastructurii de calitate. Totodată, se arată că este necesară implementarea de politici salariale care să asigure creşterea productivităţii. În final, dar nu în ultimul rând, FMI recomandă susţinerea luptei împotriva corupţiei.
Observăm foarte uşor că recomandările demonstrează fără echivoc cum politica guvernului PSD a fost în totală contradicţie cu aceste nevoile economice. Faptul că guvernarea haotică a PSD a vulnerabilizat economia şi a afectat statul de drept este ceea ce PNL susţine de doi ani şi jumătate. Iresponsabilitatea PSD a pus economia României într-o postură vulnerabilă în eventualitatea unei recesiuni.
„Dacă avem în vedere faptul că România este partea a unui întreg, al unui sistem economic global, iar recesiunea Germaniei şi Italiei (principalii noştri partenerii comerciali), sau războiul comercial dintre SUA şi China, nu vor lăsa neafectată economia ţării noastre. Este mare nevoie de oameni capabili şi profesionişti, care să asigure funcţionarea acestui stat, iar aceştia nu se regăsesc la PSD, ci în opoziţia actuală, care poate garanţa o abordare economică în spiritul bunei guvernări”, conchide vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate