sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAnalize MediaRăzboiul Ortodoxiei. De la Congresul Mondial al Familiilor la referendumul urii de...

Războiul Ortodoxiei. De la Congresul Mondial al Familiilor la referendumul urii de la București (II)

Din 2014, Rusia lui Putin se află în plin război hibrid cu statele din flancul estic al Alianței și vizează pe lângă latura militară și pe cea a sprijinirii mișcărilor și curentelor ultra-conservatoare, extremiste din Occident. Pentru Kremlin, familia tradițională și presiunea constantă a valurilor de imigranți din zonele de conflict din Siria și Orientul Mijlociu spre Vestul Europei sunt cele două axe prin intermediul cărora lovește în valorile democrațiilor euro-atlantice. În această cheie se pot interpreta ”Congresul Mondial al Familiilor” organizat în an electoral la Chișinău și referendumul pentru familia tradițională din România din 6-7 octombrie, două experimente tactico-ideologice care vor fi folosite model pentru atacurile din următorii ani.

La evenimentul de gală din capitala statului moldovean  din 14-16 septembrie nu a participat Patriarhul Kiril, un exponent de bază al regimului putinist şi al familiei tradiţionale ruse, întrucât planul i-a fost dat peste cap de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol prin deschiderea problemei autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. În schimb, a fost prezent secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, dar şi foarte mulţi clerici din peste 85 de ţări.

Banii destinaţi organizării Congresului Mondial al Familiilor au venit prin fundaţia soţiei oligarhului rus Konstantin Malofeev. Acesta este unul dintre apropiații lui Putin care patroneaza portaluri de internet în limba spaniolă, în special Katehon.com si Geopolitica.ru, care răspândesc teze ale unor autori ai extremei drepte“, scria cotidianul spaniol El Pais, potrivit pagina de rusia.ro.

„Katehon colectează sau distribuie textele unor publiciști care se află pe pozițiile ideologice ale extremei drepte. În ultmele luni au aparut cativa autori tineri cărora radiodifuzorul RT și agenția Sputnik le iau constant interviuri, prezentandu-i ca experti independenti. De asemenea, articolele lor atrag atenția asupra unor reuniuni cu orientare clară de extrema dreapta“, sublinia El Pais.

În fapt, acest Congres a scos în prim plan teza Rusiei curate apărătoare a familiei tradiţionale în bătălia ideologică cu un Occident imoral şi decadent. Nu ştiu în ce măsură societatea moldovenească a receptat tezele  promovate în cadrul acestei întâlniri patronate de personaje obscure angrenate în slujba putinismului, însă un lucru este cert: proiectul îşi propune să fie o alternativă la mişcare ecumenistă şi totodată să joace la nivel global în cadrul ONU în anii următori.

De asemenea, nu ştiu cât de util a fost pentru şeful statului moldovean, însă pentru electoratul său pro-rus a fost un argument că Putin îi va apăra mereu împotriva valorilor lumii decandente euro-atlantice.

Presa de la Chişinău a scris că ideea Congresului Mondial al Familiilor a început în 1995, într-un apartament din Moscova. Atunci, teologul conservator Allan C. Carlson s-a întâlnit cu doi sociologi ruşi din cadrul Universităţii de Stat “Lomonosov”, Viktor Medkov şi Anatol Antonov şi au stabilit modalităţile de promovare a familiei naturale, în replica la decăderea societăţii ruse din vremea lui Boris Elţân. Un rol important în cadrul acestui proiect l-a jucat Biserica Ortodoxă Rusă care şi-a consolidat imaginea şi credibilitatea în anii tulburi din vremea destrămării URSS-ului.

Dodon și identificarea sa cu familia tradițională

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat la Congres problema familiei drept ”unul din subiectele cele mai fierbinţi ale momentului” şi a declarat că manifestaţiile publice al minorităţilor sexuale ar trebui scoase în afara legii.

”Familia este supusă astăzi eroziunii şi distrugerii, creşte numărul de divorţuri, nesiguranţa socială. Există ameninţări şi mai grave, precum filozofia antifamilială, care se bazează pe lipsirea mamelor şi taţilor de rolurile tradiţionale. Anul acesta, în clasa I au mers nu mai mult de 35.000 de copii, numărul studenţilor s-a diminuat cu 30%. În fiecare zi din Republica Moldova pleacă oficial 106 persoane. Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de familie. Fiecare copil trebuie să fie educat doar în familie, iar familia este exclusiv o alianţă dintre o femeie şi un bărbat, o mamă şi un tată”, a mai spus Igor Dodon, în contextul în care Republica Moldova continuă să rămână cea mai săracă ţară din Europa, cu o creştere economică modestă, care generează locuri de muncă insuficiente, potrivit IPN.

Discursul lui Dodon a fost un ”panegiric” adus idolului său Vladimir Putin într-un an crucial pentru viitorul geo-politic al Moldovei și nu o radiografie a unei sărăcii endemice pe care o girează împreună cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, în statul frate dintre Prut și Nistru.

În fond întreaga ”mascaradă pro familia tradițională și anti-avort” de la Chișinău a scos în evidență tezele enunțate de Putin în decembrie 2014 prin care Țarul dela Kremlin dorește să își recâștige statele aflate cândva sub umbrela defunctului URSS.

”Rusia optează pentru o familie tradițională și o națiune sănătoasă, însă aceasta nu înseamnă că reprezentanții minorităților sexuale din Rusia sunt lezați în drepturi. Acest lucru nu trebuie văzut ca și cum am intenționa să-i persecutăm pe oamenii de orientare sexuală netradițională. O societate care nu-și poate apăra copiii nu are viitor”, sublinia Vladimir Putin, în decembrie 2014, într-un interviu acordat agenției Interfax.

Cazul R. Moldova nu este singular în ecuația de la Kremlin, care vede în România, Bulgaria și Țările Baltice o oportunitate de a acţiona în războiul său hibrid prin încurajarea propagării temelor conservatoare şi a ideilor anti-liberale, în încercarea de a semăna haos şi discordie în Occident şi în statele pro-occidentale.

De pildă, în Ungaria, Moscova sprijină partidul conservator Fidesz, dar mai ales îl susține pe liderul acestuia, Viktor Orban, şef al executivului de la Budapesta, aflat într-o dispută cu Bruxelles-ul privind statul de drept în Ungaria. Premierul ungar se întâlneşte des cu preşedintele rus, Vladimir Putin, iar pe 18 septembrie, cei doi au căzut de acord cu privire la extinderea acordului dintre ţările lor legat de gazul natural şi au stabilit ca Rusia să construiască două noi reactoare la centrala nucleară ungară Paks.

În Franţa, de pildă, Federația Rusă a sprijinit formaţiunea de extremă-dreapta Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) condusă de Marine Le Pen, care a cerut ieşirea ţării sale din zona euro.  De asemenea, Kremlinul a derulat acţiuni similare şi în Italia, sprijinind Mişcarea antisistem Cinci Stele, dar şi în Germania, unde Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi beneficiat de suportul rușilor.

România, ținta preferată a Kremlinului și coaliția PSD-ALDE

Scutul Anti-Rachetă de la Deveselu și prezența americană de la Kogălniceanu sunt greu de digerat pentru silovikii de la Kremlin, care în ultimii trei ani de când coaliția toxică PSD-ALDE a preluat democratic puterea, au găsit premise favorabile în destabilizarea țării. Astfel, punerea sub semnul întrebării a statului de drept de către binomul Dragnea –Tăriceanu și organizarea referendumului pentru familia tradițională au adâncit clivajele din societatea românească în contextul existenței a două Românii diametral opuse: una RURALĂ și alta URBANĂ.

Kremlinul a început războiul hibrid din România încă din 2015, când auto-intitulată Coaliţie pentru Familie  a reușit împreună cu elementele de extremă dreapta din BOR și ale unor intelectuali cu viziuni muscovite să strângă 3 milioane de semnături, astfel încât să poată cere în Parlament organizarea acestui referendum.


Citiți și:

Dodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene (I)


Pentru liderii coaliției PSD-ALDE referendumul pentru familia tradițională a fost un prilej de a acoperi corupția și eșecul unei guvernări bazate pe minciună. De asemenea, a fost și o tatonare fină asupra a ceea ce s-a speculat pe anumite canale media: Ro-Exit.

„Anul trecut, peste 100.000 de oameni au mărșăluit ca și noi în peste 90 de orașe din România și Moldova. Astăzi au făcut-o la fel, aproape tot atâția. E unul din glasurile fundamentale ale societătii românești și chiar dacă nu vom vedea aceste chipuri, aceste mesaje, la televiziunile și radiourile centrale, e bine să știm că existăm, că suntem  solidari, indiferent cu ce preț, chiar cu acela de a fi considerați învechiți sau tradiționaliști. Referendumul pe care îl cerem de doi ani și jumătate este un referendum pentru adevăr, pentru respectul propriei vieți a oricărui om. E un referendum pentru România, pentru demnitatea noastră ca popor, pentru libertatea noastră ca creștini.  E un referendum în special pentru cei care vor veni mâine”, declara președintele CpF, Mihai Gheorghiu, în primăvară.

În ecuația referendumului putinist a căzut și PNL care a încercat să valorifice electoral puncte din manavra putinistă a coaliției PSD-ALDE, însă salvarea României a venit pentru moment de la electorat care a dat vot de blam acestui referendum obscur.

Deși nu s-a făcut o campanie agresivă, referendumul pentru familie a scos în prim plan o serie de putiniști ultra-conservatori strânși în jurul CpF-ului, care par deciși să continue războiul hibrid, o Biserică Ortodoxă șifonată și o șleahtă de politicieni corupți, vânduți imagologic Kremlinului.

În acest sens, liderul Coaliţiei pentru Familie (CpF), Mihai Gheorghiu, a declarat, după închiderea urnelor, că bătălia împotriva ideologiei de gen va continua şi pe viitor întrucât vocea a patru milioane de români trebuie să fie ascultată.

„Ce am trăit noi astăzi este un vot legal şi constituţional, un vot covârşitor, chiar dacă nu am împlinit ţinta noastră de şase milioane. Chiar dacă ţelul nostru nu este împlinit şi nu am putut revizui Constituţia, acest vot rămâne să existe în istoria acestei societăţi şi acestei naţiuni. Data viitoare vom reuşi, pentru că apărarea firescului, apărarea a ceea ce am primit şi a ceea ce vrem să lăsăm în urma noastră este importantă pentru milioane şi milioane de români. Acum există dovada extraordinară a acestui interes. Nimeni nu va mai putea spune că sunt numai nişte semnături care nu ştim cum au fost luate. Este vocea unei părţi a poporului român şi această voce trebuie să cântărească.  Viaţa noastră va deveni, începând de mâine mult mai complicată, dar vocea noastră s-a auzit, NU-ul nostru împotriva intruziunii ideologiei de gen în minţile şi sufletele copiilor acestei ţări s-a auzit. E o primă bătălie, vor mai urma şi altele pe care sigur le vom câştiga”, a declarat liderul CpF, Mihai Gheorghiu.

Chiar dacă acest referendum a fost invalidat, discrepanțele și ura din societatea românească s-au adâncit tot mai mult în contextul în care populismul și putinismul coaliției PSD-ALDE pun în pericol însăși existența euro-atlantică a statului român. Atâta timp cât BOR nu este reformată, iar liderii CpF au mână liberă în demersurile lor cu sprijinul unor intelectuali de mucava, pericolul anti-europenismului va fi evident.

Pentru moment electoratul român nu s-a păcalit și nu ne-am întors în timp, dar războiul civil din PSD încă mai poate naște monștri în Kiseleff, mult mai periculoși decât Dragnea. În schimb, Rusia va sta la pândă și va aștepta cu calm următorul moment de slăbiciune.


Citiți și:

Dodon, Kiril și războiul ortodoxiei răsăritene (I)


Sursa Foto: moscova.mae.ro

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate