vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAnalize MediaTăriceanu nu-l mai vrea pe Tudorel ministru ca să nu fie exclus...

Tăriceanu nu-l mai vrea pe Tudorel ministru ca să nu fie exclus din ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat astăzi, conform Digi24, că nu-l mai susține pe Tudorel Toader în postul de ministru al Justiție și că acesta poate fi înlocuit. Ultima decizie o va avea Liviu Dragnea.

Decizia președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost anunțată pe site-ul postului de televiziune Digi24 și a fost confirmată încă din alte surse. Tudorel Toader, ministrul justiției, nu mai are sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE spune ca decizia în ceea ce privește Ministerul Justiției e în întregime la latitudinea lui Liviu Dragnea, precizează sursa citată.

De ce Tăriceanu vrea înlocuirea lui Tudorel Toader

Dacă informația se va confirma până la urmă, mutarea lui Tăriceanu este făcută în scopul de a evita excluderea partidului său din grupul european ALDE. După ultimele atacuri la adresa Justiției și după raportul Comisiei de la Veneția, liderii europeni ai ALDE au declarat că partidul lui Tăriceanu riscă să fie esclus.

Şeful departamentului de comunicare al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a confirmat săptămâna trecută, pentru Mediafax, că situaţia excluderii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din grupul european va fi discutată pe 9 noiembrie.

„Într-adevăr, confirm că în cadrul Consiliului ALDE de vineri, 9 noiembrie, este pe agendă excluderea ALDE România, o solicitare făcută nu de partidul spaniol Ciudadanos, ci de partidul liberal din Austria. Consiliul va decide dacă va fi doar o dezbatere, dar ei sunt în măsură să decidă, dar nu pot specula ce vor face. Au trei opţiuni – pot ţine cont de recomandarea făcută de autorii scrisorii, o pot ignora sau pot găsi o cale de mijloc. Nu au nicio obligaţie să pună în aplicare. Va fi pe agendă şi va fi discutat subiectul. Consiliul din Madrid poate lua decizia finală de a exclude sau nu ALDE România, nimeni altcineva”, a declarat oficialul.

Tăriceanu și Dragnea se prefac că se ceartă

Până acum, în problema miniștrilor ALDE și a apropiatei remanieri guvernamentale, Călin Popescu-Tăriceanu a avut o poziție fermă – nu există motive pentru a fi schimbați din funcție. Călin Popescu Tăriceanu a declarat în repetate rânduri că îl susține și îl apreciază pe Tudorel Toader, îl consideră unul dintre cei mai buni miniștri de justiție și nu vede de ce ar trebui remaniat, pentru că nu există motive.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea, liderul PSD, a spus ferm că Tudorel Toader se află în guvern pe locurile social-democraților, iar decizia le aparține în exclusivitate, indiferent de ceea ce spun partenerii lor de coaliție.

Decizia finală va fi luată în următoarea ședință a Comitetului Executiv al PSD și se pare că cei doi lideri ai coaliției au ajuns la un acord, iar Călin Popescu-Tăriceanu și-a dat acceptul pentru a fi schimbat Tudorel Toader.

Deocamdată, ministrul justiției și-a luat câteva zile de concediu. Cu toate acestea, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanți ai sindicatului penitenciarelor. Și tot marți Tudorel Toader a dezmințit că va pleca de la șefia Ministerului Justiției, după ce în presă a apărut un citat atribuit lui și în care ar afirma că nu se va mai afla „la frâiele ministerului”.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate