luni, februarie 6, 2023
AcasăAdministrație publicăTăieri de bani la mai toate ministerele. Dăncilă vede o rectificare bugetară...

Tăieri de bani la mai toate ministerele. Dăncilă vede o rectificare bugetară pozitivă

Deși au fost tăieri bugetare la mai toate ministerele din cabinetul Dăncilă, premierul spune că aceasta este o rectificare bugetară pozitivă care se asigură plata majorată a salariilor şi pensiilor şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare. 

„Discutăm în şedinţa de Guvern de astăzi prima rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor şi pensiilor, inclusiv noua creştere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. De asemenea, această rectificare asigură şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern. 

Potrivit lui Dăncilă, rectificarea bugetară „pozitivă” este susţinută de creşterea Produsului Intern Brut şi de faptul că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5%, a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. 

Rectificare bugetară pozitivă, în ochii premierului 

„Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluţii pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcţii, servicii şi agricultură. Vom menţine deficitul bugetar în ţinta asumată prin Legea bugetului, respectiv 2,76%. De asemenea, vom menţine investiţiile în domeniile prioritare, educaţie, sănătate şi infrastructură rutieră, precum şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Am cerut ca structura bugetară să fie corelată cu realizările din primul semestru şi să fie dublată de un angajament ferm al ministerelor că ceea ce se stabileşte prin rectificarea bugetară trebuie să fie pus în aplicare”, a completat Dăncilă. 

Dăncilă a afirmat că reducerile de bugete propuse prin rectificare se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi. 

„Suplimentăm fondurile pentru PNDL cu 1 miliard de lei, la care adăugăm disponibilul de 700 de milioane de lei de la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice. De asemenea, majorăm plafonul de contractare pentru Fondul de Dezvoltare şi Investiţii de la 5 miliarde de lei la 10 miliarde de lei. Vreau să fac precizarea că, în prezent, sunt finanţate sau în curs de finanţare peste 12.600 de obiective de investiţii în comunităţile locale, 70% dintre acestea fiind în mediul rural. Sunt proiecte care contribuie la o dezvoltare armonioasă a tuturor localităţilor prin investiţii în proiecte de apă şi canalizare, drumuri, şcoli, creşe, grădiniţe şi unităţi sanitare”, a afirmat premierul. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate