Rectificarea bugetară pentru 2020 a fost votată în Parlament cu amendamentul care prevede creșterea pensiilor cu 40%. Astfel că, s-au înregistrat 242 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.
La propunerea PSD, parlamentarii au decis abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.
De asemenea, s-a adoptat și majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.
Tot la propunerea PSD, s-a decis suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
Totodată, s-au aprobat majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru programul Start-Up Nation, şi a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.
În schimb, aceștia au renunţat, la propunerea UDMR, la prevederea introdusă în raportul comisiilor de specialitate, potrivit căreia „plafonul privind datoria publică, potrivit metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”.
Rectificarea bugetară pe 2020 nu este sustenabilă
Liberalii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul adoptat de Parlament.
Potrivit ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, intenţia PSD de a modifica rectificările bugetare, având ca principal scop majorarea pensiilor cu 40%, este un act criminal.
„Ceea ce fac ei într-o perioadă dificilă pentru România, într-o perioadă de criză economică globală, este ca un act de agresiune la stabilitatea economică a României, şi se folosesc de majoritatea din Parlament. Aceşti oameni vor răspunde pentru tot ceea ce fac şi sper să răspundă cât mai curând. Am încredere că nu toţi oamenii din Parlamentul României vor să arunce România în aer. Sunt sigur că pe lângă PNL sunt şi alţii care vor vota împotriva acestor aberaţii. Dar, dacă se întâmplă să treacă această lege, noi nu vom permite anul acesta să se ajungă să aruncăm România în aer. Nu suntem iresponsabili”, a declarat Cîțu.
În 2008, aceeaşi majoritate toxică, socialistă, a propus o creştere exact în campania electorală a salariilor profesorilor cu 50%.
„Premierul de atunci (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) a spus că nu se poate face acest lucru dar astăzi el susţine, s-a schimbat, este cu socialiştii. Ce a urmat ştim foarte bine: România a fost retrogradată, dobânzile au crescut, a fost inflaţie, am intrat în criză economică din care am ieşit în 2015. Acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi dacă îi lăsăm pe ei să meargă mai departe, cu acest program al lor de modificare a rectificărilor bugetare. Nu îi vom lăsa, nu vom arunca România în criză pentru că vrea PSD, Arsene şi restul găştii de infractori”, a declarat ministrul Finanţelor Publice.
Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, spune că de câteva luni, liberalii s-au luat la trântă cu bătrânii României.
„Aţi canalizat foarte multă energie în a bloca intrarea în vigoare a acestei legi. Practic, de câteva luni, asistăm cum v-aţi luat la trântă cu bătrânii României. Ludovic Orban şi guvernul său, în fiecare zi, ne anunţă cum dă bătălie după bătălie, e şi mândru de asta, pentru a nu intra în vigoare majorarea pensiilor cu 40%. Bătrânii României, oamenii care au clădit această ţară, părinţii şi bunicii noştri, oamenii datorită cărora această ţară e întreagă sau aproape întreagă, oamenii care muncit pe brânci pentru ca această ţară să se dezvolte şi să existe în forma în care există astăzi au nevoie de apreciere, de dragoste de recunoştinţă. În alte societăţi, bătrânii sunt veneraţi, stimaţi membri PNL şi USR, sunt apreciaţi, sunt îngrijiţi de generaţiile viitoare, cele de tineri. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care e din ce în ce mai greu să te descurci singur”, a spus Simonis la dezbaterile din plenul reunit.