Vom avea referendum pe 26 mai pe tema justiției, a anunțat preşedintele Klaus Iohannis care a transmis mesajul în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai societăţii civile.
„Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (…) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (…) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România.
Preşedintele Iohannis a spus că vrea să facă acest referendum din cauza atacurilor continue la independenţa justiţiei, dar și pentru a susține lupta anticorupţie şi a valorilor statului de drept.
Pe de altă parte, Mihai Poliţeanu, tot de la Inițiativa România, este de părere că referendumul ar fi ultimul instrument semnificativ de luptă, pentru a opri tăvălugul împotriva justiţiei.
„I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot. Ceea ce este foarte clar este că dacă nu face nimic, rezultatul este foarte clar: într-o lună sau două, domnul Dragnea va ajunge la o sentinţă finală şi până atunci va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, astfel încât să i se albească dosarele”, a spus Mihai Poliţeanu.
Referendum pe 26 mai, armă cu două tăișuri
Preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, politologul Cristian Pârvulescu, este de părere că referendumul pe tema justiţiei nu este unul lipsit de riscuri. Iar aici, preşedintele Klaus Iohannis îşi asumă aceste riscuri.
„Chiar dacă preşedintele a anunţat că are intenţia să organizeze referendum, a fost şi despre oportunitatea referendumului şi au fost câteva voci, nu majoritare, care au pus problema legată de legitimitatea unui referendum într-un moment ca acesta sau de problemele legate de organizarea referendumului, în condiţiile în care există riscul să se organizeze două tipuri de secţii, secţie de votare pentru referendum, respectiv pentru alegerile europene. Majoritatea s-a pronunţat în favoarea referendumului. Ca urmare, preşedintele merge pe această idee, se simte întârit în poziţia pe care o avea deja, dar trebuie să fim realişti: în momentul în care preşedintele a anunţat că este aproape hotărât, spunea de fapt că va organiza referendum. Singurele dubii pe care înţelegem că le avea erau de natură legislativă şi constituţională. A înţeles care sunt riscurile – nu este un referendum lipsit de riscuri”, a afirmat Pârvulescu.
Vocea Puterii nu putea lipsi din această ecuație, așa că deputatul ALDE Varujan Vosganian consideră că referendumul pe justiţie propus de preşedintele Klaus Iohannis va fi folosit ca un instrument politic.
„Dacă un preşedinte vorbeşte despre un referendum, fără a menţiona întrebarea de care este vorba, e limpede că referendumul va fi folosit ca un instrument politic, cel puţin în viziunea domniei sale. Să invoci un referendum fără a vorbi de întrebarea pe care vrei să o pui, înseamnă că tu, cu tot dinadinsul, vrei să propui un referendum. Iar faptul că în contextul acestei opţiuni preşedintele vorbeşte de români de bună credinţă care l-ar susţine şi ceilalţi, care nu l-ar susţine, înseamnă limpede că acest referendum nu vrea să soluţioneze o problemă”, a afirmat Vosganian.