marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia amendată de CEDO pentru că justiția aborigenă de la București n-a...

România amendată de CEDO pentru că justiția aborigenă de la București n-a sancționat manifestările homofobe și huliganice din 2013, de la Muzeul Țăranului Român

România a fost amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu peste 59.500 de euro pentru că nu a sancționat persoanele care au întrerupt, în 2013, proiectarea la Muzeul Țăranului Român a filmului cu tematică LGBT, „The kids are all right”.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român (MȚR) în 2013”, anunță printr-un comunicat organizația ACCEPT.

Este vorba despre încălcarea articolului 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică, iar România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.

Amenda a fost posibilă exclusiv din cauza incompetenței magistraților români de a rezolva un caz simplu, de școală elementară, prin urmare ar trebui ca suma să fie acoperită din salariile lor uriașe și nemeritate.

Este prima decizie împotriva României în care CEDO constată că autorităţile române nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale ca urmare a prejudecăţilor împotriva comunităţii LGBT.

CEDO a analizat plângerea ACCEPT și a cinci petenți referitoare la incidentele din seara zilei de 20 februarie 2013, când o proiecție de film a fost violent întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema din incinta MȚR, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare și neonaziste și amenințări cu moartea la adresa publicului și a organizatorilor.

”Lipsa de acțiune din partea autorităților este cu atât mai mare, cu cât, ACCEPT a notificat evenimentul în prealabil și a sunat la 112 de la fața locului, forțele de ordine (Poliția Locală și Jandarmeria) râmânând în afara sălii, neintervenind pentru a asigura derularea evenimentului în continuare, ci mai repede încurajându-i pe participanții la eveniment să plece cât mai curând, permițând celor 40 de extremiști să ocupe sala de proiecție și să amenințe persoanele LGBTI din sală” – se precizează în comunicat .

Petenții, adică asociația ACCEPT și 5 persoane fizice, s-au adresat anterior justiției române pentru a sancționa faptele huliganilor legionaroizi. Ei au depus o plângere penală pentru incitare la discriminare, abuz de serviciu prin restricționarea drepturilor și utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, susținând că autoritățile nu au luat măsuri adecvate pentru a preveni și opri comportamentul celor violenți și a permite desfășurarea evenimentului.

Pe 22 noiembrie 2017, Curtea de Apel București a confirmat cu efect final decizia procurorului de a închide ancheta, susținând, de exemplu, deoarece n-ar fi existat dovezi care să susțină dincolo de orice îndoială rezonabilă că simbolurile fasciste au fost folosite în public.

„Decizia CEDO în cazul agresiunilor de la MȚR din 2013 e importantă dintr-o cauză cât se poate de simplă – aduce cu sine o recunoaștere a demnității umane și a dreptului comunității LGBTQ de a exista pur și simplu, atât în spațiul public, cât și în acela privat, de a trăi laolaltă cu semenii lor, de a se bucura de respect și bunătate din partea celor din jur și de a fi fericiți. Fix ca oricine altcineva.  E un mesaj absolut banal, și totuși, la 8 ani de la incidentul respectiv, e trist câtă nevoie e de decența asta elementară, la îndemâna oricui. Ulterior agresiunii, autorii ei – gruparea bigoților ortodocși înfrățiți prin afinitățile lor istorice cu neo-legionarii – și-au prezentat violența urii lor revărsate în cuvinte drept un gest civilizat, de virtute creștină și patriotică, iar poliția și jandarmeria i-au sprijinit tacit prin refuzul lor de a-și face meseria și de a interveni” – susține Ioana, una dintre petentele din acest caz.

„Soluţia pe care a dat-o Curtea vine să confirme faptul că manifestări ale urii de tipul celor care au avut loc la MŢR, precursoare ale campaniei urii de la referendumul din 2018, nu pot scăpa neinvestigate şi nepedepsite. (…)Astăzi, o instanţă de rang european recunoaşte că autorităţile trebuie să aplice corect şi egal legea şi să nu se manifeste homofob” – a declarat, potrivit sursei citate, avocata ACCEPT, Iustina Ionescu.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate