luni, februarie 6, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia are cea mai mare rată a inflației din UE... iar

România are cea mai mare rată a inflației din UE… iar

Cea mai mare rata a inflației dintre statele membre UE, cu asta se laudă România, şi în luna iunie 2019, potrivit Eurostat. 

Țara noastră are o creștere a prețurilor de consum de 3,9%, mai mic totuşi faţă de nivelul de 4,4% înregistrat în luna mai. Este a şasea lună consecutivă în care România are cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană. 

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a rămas stabilă în luna iunie 2019 la 1,6%, în timp ce în zona euro inflaţia a crescut uşor până la 1,3%, de la un nivel de 1,2% înregistrat în luna mai. În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în:

  1. România (3,9%),
  2. Ungaria (3,4%),
  3. Letonia (3,1%).

La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost:

  • Grecia (0,2%),
  • Cipru (0,3%),
  • Danemarca şi Croaţia (0,5%). 

Comparativ cu situaţia din luna mai 2019, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre (inclusiv în România de la 4,4% până la 3,9%), a rămas stabilă în Slovacia şi a crescut în nouă state membre. 

Cea mai mare rată a inflației vs. restul Europei 

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,73 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente şi ţigări (0,30 puncte procentuale) şi preţurile la energie (0,17 puncte procentuale). 

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,84% în luna iunie, pe fondul diminuării preţurilor la alimente cu 0,47%, a mărfurilor nealimentare cu 0,24% şi a scumpirii serviciilor cu 0,17%. 

Banca Naţională a României (BNR) a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020. BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate