duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia are cei mai mulți copii care trăiesc în afara țării

România are cei mai mulți copii care trăiesc în afara țării

România are cei mai mulți copii care trăiesc în afara țării, adică aproape 600.000 de copii și tineri români sub 20 de ani trăiesc în alt stat al Uniunii Europene, potrivit unei analize publicate de portalul Deutsche Welle.

Pe locul doi, la o distanță foarte mare, e Polonia cu aproximativ 240.000, urmată de Bulgaria, Italia, Franța și Germania.

În Uniunea Europeană, în jur de 6,9 milioane de copii trăiesc în altă țară decât cea a cărei cetățenie o dețin. România conduce lista țărilor de origine a persoanelor sub 20 de ani care locuiesc în alte state ale UE

Datele cele mai exacte care stau la baza acestui studiu sunt cele legate de cererile de azil. În aceste cazuri, țările sunt obligate să raporteze vârsta socitanților de azil agenției UE de statistică Eurostat.

Potrivit jurnaliștilor G4Media, în contextul crizei refugiaților, cele mai multe cereri de azil au fost înregistrate în 2016. E foarte probabil ca multe dintre acestea să fi fost înaintate de către persoane care au ajuns în Europa în 2015. În 2016, aproape 400.000 de cereri de azil veneau de la persoane sub 18 ani. Numărul a scăzut la 185.000 în 2018, iar estimările pentru 2019 indică o scădere și mai pronunțată.

Între 2015 și 2017, 60 la sută dintre cererile de azil erau înaintate de persoane provenind din trei zone de conflict: Afganistan, Siria și Irak. 15% din cereri veneau de la oameni din Balcani și Europa de Est.

România are cei mai mulți copii care trăiesc în afara țării 

Autorii studiului estimează că în jur de 7 la sută dintre copiii care trăiesc în UE au cetățenia unei alte țări. Două treimi dintre aceștia s-au mutat într-o țară UE dintr-un „stat terț”, din afara spațiului comunitar, o treime sunt cetățeni ai UE care locuiesc în alt stat membru.

În perioada 2014-2018, numărul imigranților cu vârste sub 20 de ani a crescut (2018 fiind anul cel mai recent din care există cifre concrete cu privire la aceste evoluții), dar nu atât de mult cum ar fi fost poate de așteptat în contextul crizei refugiaților din 2015. 

românia copii afara țării

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate