marți, aprilie 23, 2024
AcasăAdministrație publicăRomânia riscă să piardă finanțarea europeană pentru spitalele regionale

România riscă să piardă finanțarea europeană pentru spitalele regionale

România riscă să piardă finanţarea europeană pentru construirea spitalelor regionale pentru că, în patru ani, nu a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, a avertizat comisarul european, Corina Creţu.  

„Sunt proiecte ca spitalele regionale, de pildă, care, dacă în patru ani de zile nu s-a reuşit decât stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, într-adevăr riscă să se piardă banii europeni, pentru că mai urmează licitaţiile, construcţia efectivă, lucruri care sunt greu de crezut că vor fi realizate în acest interval de timp”, a declarat Crețu.

Comisarul european aşteaptă de un an răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de banii care au fost alocaţi pentru spitale. 

„Aştept din aprilie 2018 ca Guvernul României să răspundă la scrisorile mele. Sunt trei scrisori la care nu am primit răspuns, în care întrebăm Guvernul României care este decizia dânşilor politică în legătură cu aceşti bani care sunt alocaţi pentru spitale. Dacă dânşii doresc să îi folosească pentru actuala perioadă de programare trebuie să avem o solicitare. Am înţeles dintr-o conferinţă de presă că se doreşte fazarea. Deci folosirea acestor 300 de milioane de euro doar pentru documentaţie şi începerea construcţiei efective de la 1 ianuarie 2021. Aceasta am înţeles din presă, dar noi la Comisia Europeană nu avem nicio solicitare. Dacă se doreşte să se folosească aceşti bani europeni pentru alte obiective iar ne trebuie o solicitare şi o notificare către Comisia Europeană, pe care nu o avem”, a mai spus Corina Crețu.

Potrivit ei, România ar trebui să identifice unde nu se cheltuie şi să se folosească aceste 300 de milioane în alte scopuri. 

„Îmi pare foarte rău că s-a introdus în ghidurile de finanţare această prevedere, care nu este europeană, de a limita investiţiile la 1,5 milioane de euro, pentru că sensul politicii noastre regionale este acela de a investi în proiecte mari care nu ar putea fi suportate din bugetul naţional. Din păcate, din dorinţa de a mulţumi pe toată lumea, s-a creat această nouă prevedere în ghidurile de finanţare, care limitează posibilităţile de a folosi sume mari pentru proiecte mari”, a mai spus comisarul european.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate